Доц. д-р Леандър Литов: На прага сме на сензационни открития

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

В научната фантастика антиматерията е позната като енергиен източник за космически кораби или като материал за бомби с огромен заряд. Но това става само в книгите и развинтеното въображение на писатели и режисьори, категоричен е ръководителят на българския екип в ЦЕРН, доц. д-р Леандър Литов. Последните изследвания на „Европейската организация за ядрени изследвания» разкриват тайни около вечния въпрос за материя и антиматерия. В първите секунди на Големия взрив равни количества материя и антиматерия са се унищожили взаимно и така останала само материята, която била „в повече“, обяснява българският учен пред ТВ-Европа.
„Има много интересен резултат от последната седмица. Има един експеримент – IMS, който е правен с активното участие на ЦЕРН. Става въпрос за детектор, който е изнесен в космоса. Той измерва количеството позитрони (антиматерия на електроните). Потокът позитрони е по-голямо отколкото ние очакваме. Това означава, че има излишък на антиматерия.“, обясни доц. Литов.

Преди повече от година учени от ЦЕРН успяха да уловят антиматерия в магнитен капан за 16 минути. Откъдето следват много важните въпроси – Какво представлява антиматерията? Защо изглежда, че антиматерията не се намира във Вселената? Кога антиматерията ще бъде наблюдавана в естествено състояние? Въпроси, на които на този етап не можем да открием отговора, категоричен е ръководителят на българския екип в ЦЕРН, доц. д-р Леандър Литов.