Автоблог на колела

1
Добави коментар

Зимата идва, а със смяната на сезоните някои хора започват да мислят за зимни гуми. Много шофьори не го правят, или не знаят достатъчно, за да мислят сериозно за това, което може би е една от основните причини малка част от тях да ги поставят. Въпросите са много и доста сложни: Имате ли нужда от зимни гуми или ще ползвате всесезонни? Трябва ли да имате допълнителен комплект джанти? Какъв размер трябва да бъдат те? Искате стоманени джанти или от лека сплав? Без доста сериозна база от знания на тези въпроси може да бъде трудно да се отговори, а при грешен отговор може да има сериозни последици. Не се страхувайте. Постарали сме се да съберем на едно място най-съществената информация, която трябва да имате, за да вземете най-правилното решение. Естествено, това е накратко и информативно, по-детайлни сведения може да получите от специалист.

Зимни гуми от BGgumi.com за сняг или за всички сезони? Много специалисти ще ви кажат, че всесезонните гуми са безполезни. Това не е съвсем вярно; само на 95% от така наречените „всесезонни” гуми са подходящи наистина за студено и дъждовно време и са безполезни при лед или сняг. Могат да бъдат удачни предимно в области, които имат много леки зими, но много малко от тях са най-подходящи при тежки зимни условия. Тези гуми, които се представят добре през зимата обикновено се наричат „при всякакви метеорологични условия”, за да ги разграничаваме от по-малко качествените. За реално, истинско шофиране през зимата, комплект гуми за сняг винаги са най-добрите.

Много често се задава въпроса:„Не мога ли да сложа две зимни на едната ос и две летни или всесезонни на другата ос?” Ако се чудите дали да сложите само две зимни гуми на колата си трябва да имате предвид следното: Не го правете. Наистина. Повярвайте, продавачите не настояват за четири зимни гуми само защото така те могат да ви продадат още две – фактите са много ясни. Поставянето само на две зимни гуми е много по-лошо, отколкото да не се поставят гуми за сняг. Да имате оси със захват по различен начин е рецепта за бедствие на сняг. Ако гумите за сняг са на предната ос колата ще занася непредвидимо и неконтролируемо. Ако те са поставени отзад, управлението ще бъде ограничено и колата няма да завива достатъчно бързо.

Така, вие сте решили, че имате нужда от оптимално сцепление и специални гуми за сняг. Очевидно е, че ще бъде по-скъпо да се поддържат два комплекта, но вие ще получите отлична поддръжка както през зимата, така и през лятото, и тъй като всеки комплект ще бъде за около половин година, с двата комплекта гуми ще имате по-малко износване, отколкото ако те са на целогодишна употреба.
За да изберете подходяща зимна гума, вижте за гуми от BGgumi.com за сняг без шипове, или ако имате нужда от абсолютно сцепление при дебел сняг и лед, проверете за такива с шипове за сняг.

Стомана или лека сплав? И накрая, но не на последно място е да решите дали искате вашият зимен комплект да бъде с джанти от алуминиева сплав или стомана. Алуминиевите лети джанти са по-леки, по-отзивчиви и обикновено дават по-добра реакция. От друга страна, при сняг или лед, лекота, гъвкавост и бърза реакция не са това, което искате най-много. Стоманените джанти са значително по-тежки. В условия на шофиране през зимата, допълнителното тегло в окачването може да бъде много хубаво нещо.