Паразити в кръвта: Анаплазмоза

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

09.04.2013

Кърлежите вредят на домашните любимци по много начини, но може би най – опасният от тях е възможността да пренасят пагубни, макар и микроскопични, паразити. Поради малките си размери причинителите могат да проникнат дори в клетките на своите гостоприемници, причинявайки сериозни вреди. Сред трансмисивните инфекции (пренасяни от кърлежи и други кръвосмучещи заболявания) се нарежда и анаплазмозата. Освен нея, списъкът с опасни паразити се допълва от борелиоза (лаймска болест), ерлихиоза, лайшманиоза, дирофилариоза (сърдечен червей), бабезиоза и др.

 

Какво представлява? Анаплазмозата е заболяване при домашните животни (кучета, котки, гризачи, коне и др.), което се пренася от кърлежи. Паразитът Anaplasma phagocytophilum е всъщност едноклетъчен организъм – бактерия, която, след ухапване от кърлеж, попада в кръвните клетки на гостоприемника и се развива там, нерядко с тежки последици.

 

Как се заразяват животните? От анаплазмоза най – често страдат кучетата, понеже по време на разходките навън те могат да бъдат нападнати от кърлежи като Ixodes ricinus и I. trianguliceps – основния източник на инфекция. Напълно е възможно от анаплазмоза да боледуват и котките.

 

Какви са симптомите? Първите признаци на заболяване се появяват между 4 и 11 дни след ухапването от кърлеж. Стопаните споделят, че любимецът им внезапно е станал унил, предпочита да лежи и не желае да се храни. Понякога се наблюдават диария и повръщане, отоци на долните части на тялото, подуване и болезненост на ставите.  

 

Как да предпазим любимеца си? Външното обезпаразитяване е най – добрия начин да се избегне ухапването от пренасящите анаплазмоза кърлежи. Макар и да съществува лечение на заболяването, профилактиката остава предпочитаното решение. Предпазването на домашния любимец е и грижа за неговите стопани – хората могат да се заразят от същия вид анаплазмоза, която е типична за кучето, котката, гризачите и коня.

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Защо кучето ми повръща?“

„Когато кучето не яде“

 

Още за котки:

„Когато котката не яде“

„Защо котката ми повръща?“