Подходяща храна за декоративен заек (Част 2)

1
Добави коментар

Тази статия е продължение на „Подходяща храна за декоративен заек Част 1„.

Избягвайте да предлагате на декоративния си заек плодове и зеленчуци, които са закупени директно от пазара, защото в тях има прекалено много нитрати, които
могат да ги убият. По-добрият вариант ще бъде ако ги берете от градината или пък сте ги взели от сигурно място. Преди да ги сложите пред муцунката на зайчето си, ги измиите и почистете от загнили места и семки. Искам да обърна внимание на един мит – за заека и зелето. Зелето действа подуващо и газообразуващо на декоративното зайче. Избягвайте този зеленчук, дори по мое мнение въобще не го давайте на питомеца си, тъй като газовете за тези гризачи могат да бъдат пагобни. Същото се отнася и за марулата. Давайте я на заека си само ако сте я откъснали от градината си.

Относно плодовете – зайците обожават сладките – банани, круши, пъпеши, череши и други подобни. Моят заек дори обожава портокали. В тях има много жизненоважни витамини, но и прекалено много захар. За това тези плодове трябва да се дават в малки количества. В случай, че се прекали със захарозата е възможно да се стигне и до диабет. Наблягайте най-вече на ябълките. Що се отнася до кореновите зеленчуци като репички, моркови, картофи, трябва да се обърне внимание на това, че те не са от най-полезните за домашния заек. От репичките може да се предлага зелената маса, а от морковите – както зеленината, така и лентички от самия корен. Някои хора дават обелки от картофи на ушатковците. Вие не го правете.

Жизненоважно за вашето мини зайче е да му се дава сено всеки ден. За него то има много положителни действия – доставя му калции, изтрива му зъбките, помага му за прочистване на коремчето. Зайците нямат чревна мускулатура, с която да изхвърлят ненужното. Сеното им помага, защото върши тази работа.

За да намалите поразиите, които мини ушаткото може да нанесе на дома ви, до минимум, то е хубаво да купите на питомеца си калциево минерално блокче, както и солно такова. В противен случай предизвиквате пухкавия сладур да изчегърта стените на дома ви както той си знае. През пролетта и лятото бихте могли да му откъснете клонче от плодно дърво. Изгризвайки кората му, декоративният заек ще си набави полезни витамини и калции, а също така това ще му помогне за изтриване на зъбите.

Много хора дават на своите животинки смеси от различни зърнени култури. Лошото в случая е, че в повечето случаи не са добре запознати кои от тези зрънца са полезни и кои не. Хубаво е да се знае, че тези храни трябва да бъдат съобразени с възрастта на заека. Зърното съдържа много мазнини, респективно много калории. В бебешка възраст и до периода на зрялост, домашният заек се нуждае от тях, но в по-късна възраст е необходимо да намалите дажбите от този вид хапване на вашия ушатко. В противен случай може да имате затлъстяло декоративно зайче, което може да се окаже значително негативен фактор в няколко аспекта.

Нека да обърна внимание на готовата гранулирана и пакетирана храна, която се предлага в зоомагазините. Това, че на опаковката има снимка на заек, не означава непременно, че тази готова храна е подходяща за вашия питомец. Съобразявайте се най-вече с възрастта на мини заека си. Следете надписите на опаковките, защото тези храни са разделени основно на храни за млади зайци или бебета, храни за възрастни, а също така се срещат и храни за определени породи. Избягвайте да купувате насипни храни. Купувайте само тези, които са в пакети по един или няколко килограми, защото не знаете иначе кога точно е отворен чувала, дали не са го лазили някакви животинки, дали някои от съставките не са гранясали и тем подобни.

Друг съвет, който мога да дам е да четете описанието на опаковката на тази храна. Взимайте храни с високо съдържание на влакнини. Добрите за вашия заек гранулирани храни съдържат между 18% и 23%. Тези влакнини са от жизнено важно значение както за зъбите, така и за стомашно-чревната система на вашия питомец. Избягвайте да купувате пакетираните храни за заек от супермаркетите и други големи търговски обекти. Те не са особено подходящи за мини заека, защото не са съобразени напълно с неговите нужди.

В най-общи линии това е философията на подходящата храна за декоративния заек. Надявам се да съм била максимално полезна за всички, които четат тази статия.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: