Преди да изберем котка за домашен любимец трябва да знаем….

1
Добави коментар

Котките са сред най-предпочитаните домашни любимци. Всъщност кучетата и котките отдавна се съревновават за първото място по популярност.
Ако и Вие сте решили да си вземете котка, то тази статия ще Ви е от полза, тъй като ще Ви помогне да осъзнаете не само предимствата, но и недостатъците на тези животни. Така ще се убедите окончателно дали тези питомци са подходящ спътник за вас.

Най-известната характеристика на котките е тяхната независимост. Тя може да се окаже както най-силната, така и най-слабата черта от характера им. Благодарение на своята самостоятелност, котките са сравнително лесни за отглеждане. Те са изключително подходящи за хора, които работят по цял ден и не могат или не искат да извеждат любимеца на разходки, както е при кучетата. Котките се справят добре в социална група, но не им пречи и по-самотното съществуване. Те могат да се развличат и сами, с каквито играчки им оставите. Все пак е добре да отделяте време и за игри. Ако решите да вземете втора котка, не съчетавайте двама мъжкари, тъй като трудно ще свикнат един с друг и може да се стигне до сблъсъци.

Котките могат да бъдат много любвеобилни . Само помнете, че често проявяват характер и никога няма да ги накарате да направят нещо,което не желаят. Ако предпочитате любимец, по склонен към послушание и подчинение, то котката не е за вас. Това не значи, че не може да я приучите на някои навици. Всъщност котките по-лесно свикват да се облекчават на определеното от Вас място, а не върху килима, например. В случай, че живеете в къща с двор, то този проблем се решава от самосебе си. Ако обаче смятате да отглеждате мишеловците в апартамент, е добре да поставите сандъчето с пясък на място, лесно за почистване, като баня или тераса, например. Котките често ровят из пясъка и могат да го изхвърлят извън сандъчето. Така ще се реши и проблемът с миризмата.

Помнете, че котките имат нокти и обичат да ги използват! Те често подострят изтъпените им върхове. Ако не желаете мебелите и стените ви да се сдобият с дупки, трябва да осигурите на котето заместител. Именно заради тези нокти е възможно да се окажете и с редица одрасквания по ръцете си. Така че внимавайте за характера на котката, която взимате. Ако обичате да галите и прегръщате животното, не взимайте котка, която не оценява опитите ви за сближаване!

По-добре преместете всички чупливи предмети на „мнооого” високо.Тези пухкави топки обичат да се катерят и може да претърпите известни имуществени загуби.Също така, избягвайте покривки и пердета с ресни или други поклащащи се допълнения, защото е почти сигурно, че ще привлекат вниманието на питомеца Ви.

При наличие на малки деца в къщата, се уверете че котката има благ характер. Малчуганите често обичат да мачкат косматковците повече от допустимото и може да се стигне до инциденти.

Не на последно място трябва да можете да й осигурите пълноценна храна и да се грижите за здравето й. Винаги редувайте видовете храна, защото ако й давате прекалено често от любимото ядене, котката става придирчива.Тези домашни любимци са способни да отказват с дни всяка друга храна, освен тази която желаят.

Успех с новият Ви приятел!

Статии, които могат да Ви бъдат от полза:

Как да изберем „котката” на живота си
Имена за мъжки и женски котки
Как да установим пола на котето си?
Любопитни факти за котките
Храненето при котките
Най-добрият хранителен режим за котката
Храни, които котките не трябва да ядат
Тайната на съвършения ловец – котката
Дворната котка – част 1
Дворната котка – част 2
Как да „котко”-обезопасим дома си – част 1
Как да „котко”-обезопасим дома си – част 2
Котешката тоалетна
Как да установим общото здраве на котката си
Обезпокоителни симптоми при котките