Еухарис

38
Добави коментар
maritime
maritime

 

Eucharis

Името му (от гръцки) означава „много изящен“, освен еухарис го наричат още амазонска лилия и стаен нарцис. Цъфти в бяло от  ранна пролет до края на лятото.

Как изглежда

Стъблата му достигат до 30 см, а листата са широки и тъмнозелени. Обикновено от една луковица излизат 2-4 листа, като на мястото на отмиращите се появяват нови. От едрата закръглена луковица излиза и дългият до 40 см цветонос, който е с 6-10 големи бели цвята. Цветът прилича на този на нарциса, има прекрасен аромат и е доста траен.

Грижи

Не изисква обилно поливане, но за сметка на това влажността на въздуха трябва да е висока. За целта поставете съд с вода върху парното.  Амазонската  лилия расте на светло място, но я пазете от директните слънчеви лъчи, особено обедно време.  Почвата за отглеждане трябва да е съставена от равни части добре наторена с оборски тор градинска пръст, пясък и торф или листовка. Поддържайте почвата умерено влажна, иначе има опасност от загниване на корените. Торете веднъж в седмицата, в периода на растеж. След като цъфне, намалете много торенето и поливането за около месец, поддържайте по-ниска температура в помещението. Когато започне новият растеж, отново увеличете температурата, поливането и торенето.

 

Размножава се с луковици.

Съвет

Амазонската лилия обича по-високите температури, затова не е подходяща за жилища без централно отопление. Ако поставите саксията с цветето на перваза над парното, може да цъфне няколко пъти в годината.