Значение на цветовете за детската стая » eMODNO у дома

1
Добави коментар
svetla58
svetla58

Днес в нашата рубрика „eMODNO у дома” ще обърнем внимание на интериора в стаята на малките сладури. Средата, в която отрастват децата, е от голямо значение за тяхното възпитание, развиването на въображениетo, емоциите, ума, творческите импулси.

Затова е много важно да подходите креативно към детската стая, където вашите малчугани ще играят. Трябва внимателно да подберете правилната гама, защото цветовете стимулират емоциите и енергията.

Според психолозите през първите две години е добре да изберете спокойни тонове като слонова кост, пастелно жълто, гълъбово сиво, бледо синьо. Едва след тази възраст детската стая може да се насити с интензивни, весели цветове и шарени мотиви. Светлите нюанси на виолетовото са подходящи за учениците, защото стимулират ума и творчеството.

От изключително значение е да избягвате тъмните цветове в детската стая, защото те действат подтискащо на психиката. Като цяло детската стая трябва да е решена в нежни, светли и чисти тонове, които създават хармонична среда като: розово, жълто, зелено, светло синьо, виолетово, слонова кост.

Съобразете колорита в интериора с темперамента на вашето детето. За по-флегматичните и меланхолични натури изберете активни цветове и ярки предмети. Пастелните и нежни сини оттенъци са подходящи за неспокойните деца, за да балансират енергията им. Освен това тези багри укрепват организма на детето и стимулират неговото развитие.

Не пропускайте да попитате и вашето дете за неговите цветови предпочитания, защото дори от ранна възраст те отразяват емоционалните потребности на всеки човек.

Редактор: Делица Цонева