Нов метод за съхранение на яйцеклетки

6
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 171 пъти | добавена на 10.04.2013 г.

В бъдеще жените, възможно, да не бъдат ограничени във времето, ако искат да имат деца. Яйцеклетките може да ги съхраняват под формата на ПРАХ У ДОМА. Ако решат да имат бебе просто ще ги съживят, достатъчно е да добавят вода, да ги оплодят със сперма и да имплантират ембриона, казва д-р Арав Амир от израелския Център за изследване на ядрена динамика.

Снимка:  renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Учените са демонстрирали новата технология, като използвали яйцеклетки от крава. Резултатите показли, че от 30 яйцеклетки, жизнеспособни се оказали 23. Клетките са били накиснати в специално направен разтвор, подмяна на водата. След обработка с разтвора яйцата са преминали витрификация и придобили твърда стъклообразна консистенция, а после превърнали в прах. Остатъчната течност изпарили от клетките при 55 градуса по Целзий и ниско налягане. За правилното съхранение, прахът бил поставен във вакуумна светонепроницаема обвивка.

На учените им предстои да определят дали от такива клетки, ще се получат наистина здрави пълноценни ембриони. След като експериментират върху животни, израелците могат да имат разрешение да експериментират с човешки клетки.

Етикети

яйцеклетка, яйцеклетки, сперма,