Здравословни ползи от пчелното млечице

2
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Пчелното млечице е биологичен продукт, секретиран от пчели кърмачки – нелетящите пчели на възраст от 5 до 15 дни. То служи за храна на личинките, търтеите и пчелата майка. В различните държави е наричано различно: “желе роял”, “маточно млечице” и др.

Наименовано е пчелно млечице, защото се произвежда от пчелите работнички, а не от пчелната майка. То представлява секрет на глътъчните жлези на младите пчели работнички.

Пчелното млечице е широко приложимо в лечението на различни заболявания. Поради широкото му действие се препоръчва при старческа отпадналост и преждевременно състаряване или след дълго боледуване.

Продължителният му прием води до повишаване на кръвното налягане при хипотониците и понижаване или запазване при някои от тях. Показва добри резултати и при лечение на атеросклероза и стенокардия.

При детските хипотрофии – заболявания, за които са характерни смущения в развитието и храненето, приемът на пчелно млечице нормализира белтъчно-солевият състав на кръвта, количеството на хемоглобина, броят на червените кръвни клетки, както и обмяната на веществата.

Редица проучвания, продължаващи и днес, показват, че пчелното млечице може да се използва и при лечение на шизофрения, атеросклероза на крайниците, анемии в резултат на загуба на кръв, артрити, артрози, невралгии, чернодробни заболявания, болести на горните дихателни пътища, пародонтоза, климактерични смущения и др. То е доказано противопоказно при Адисонова болест и остри инфекциозни заболявания, заболявания на надбъбречните жлези.

Направата и съхранението на пчелно млечице е трудно, тъй като продукта е много нетраен. То налага извличането и съхранението му да става при минусови температури. Смесването му с друг пчелен продукт, като меда например, спомага за запазването му за по-дълго време.

Пчелното млечице представлява гъсто, пастообразно, кремаво-бяло на цвят и със специфичен аромат. Притежава слабокисел вкус с лека, сладникава жилка. Състава му е несравним по своето богатство с подобни продукти в животинския свят.

Съдържа мазнини, витамини, ензими, белтъчини, аминокиселини, въглехидрати и микроелементи. Изобщо всичко, необходимо за развитието на живия организъм.