Най-добрите гарнитури за пържоли

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

За пържоли традиционно се поднася гарнитура от ориз или картофи, а също така и от задушени зеленчуци. Можете да разнообразите тази класика с малко фантазия и допълнителни продукти за по-оригинален вкус.

Картофите с хрупкава коричка от сусам са подходяща гарнитура за пържоли. Тази рецепта става най-добре с млади картофи, но и старите вършат работа.

Необходими продукти: 500 грама по-дребни картофи, 2 супени лъжици сусам, сол и черен пипер на вкус, щипка индийско орехче, 30 милилитра олио.

Начин на приготвяне: Картофите се измиват добре с четка, без да се белят, и се разрязват на половинки. Сусамът се запържва без мазнина на сух тиган.

Картофите се слагат в дълбока купа, поръсват се със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавя се олиото и всичко се разбърква добре.

В намазана с мазнина тава се разпределят картофите и се поръсват със сусама. Пече се на 220 градуса за около 50 минути. На всеки 20 минути картофите се обръщат.

Младият зелен фасул със сос от топено сирене е много вкусна гарнитура за пържоли.

Необходими продукти: 300 грама зелен фасул, 100 грама топено сирене, 2 скилидки чесън, 1 супена лъжица брашно, сол и черен пипер на вкус, щипка риган.

Начин на приготвяне: Зеленият фасул се измива, отрязват се крайчетата, залива се с вода, колкото да го покрие, и се слага на огъня. Вари се 20 минути.

Топеното сирене се настъргва, чесънът се нарязва на ситно. В половин чаша от водата, в която е врял фасулът, се размива брашното. Водата от фасула не се изцежда.

Към нея се добавя настърганото сирене и чесънът, добавя се и размитото брашно. Къкри на бавен огън около 2 минути и се добавят подправките.

Картофите с грах също са много вкусна гарнитура за пържоли.

Необходими продукти: 500 грама дребни картофи, половин чаша грах, 2 моркова, 1 супена лъжица брашно 100 милилитра течна сметана, сол и черен пипер на вкус, 30 милилитра олио, щипка индийско орехче.

Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на едри парчета, варят се 15 минути в солена вода. В горещо олио се запържват за около 4 минути нарязаните на кръгчета моркови. Добавя се грахът и картофите.

Брашното се смесва със солта, добавят се 50 милилитра топла вода и всичко се добавя към зеленчуковата смес. Добавят се подправките и всичко се задушава до омекване на картофите и морковите – около 10 минути.