Крадат кошери заради евросубсидии

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Неизвестни задигнаха 10 кошера от пчелина на дългогодишния областен шеф на пчеларите в Хасково Милко Николов. Кражбата станала посред бял ден в четвъртък. Николов подозира новоизлюпени свои колеги, които обират пчелини заради отпуснати европейски пари.
 “Основната причина за зачестилите кражби на кошери е, че държавата, без да мисли, отпусна европейски пари за подпомагане на пчеларите. Много млади момчета, които си нямат понятие от тази работа, взеха по 12 500 евро от програмата за развитие на селските райони. Има изискване, според което до края на годината трябва да увеличат броя на кошерите до 50-60″, обяснява пред “Новинар юг” Милко Николов. По неговите думи от две години насам имало висока смъртност сред пчелите. От 30 000 пчелни семейства в областта през 2012-а са загинали 5000 от тях.

Крадците задигали направо кошерите с пчелните семейства. “На мен са ми откраднали най-силните кошери. В моя пчелин също има смъртност, но те са подбрали здравите – значи е пипал някой с акъла си. Подобни кражби зачестиха в цялата страна”, подчерта доайенът на пчеларите. Той е подал жалба и в полицията.

Бай Милко се оплаква, че е ставал жертва и на ромски набези. От 100 метални стойки за кошери са му останали едва 13 – другите били задигнати за скрап. Отмъкнали му и 6 реда телена ограда, с която си бил опасал пчелина. Николов е успял да опази 40 кошера, 11 тях е прибрал в двора на хасковската си къща. Така се надява да защити поне част от пчелите си. /БЛИЦ