Кимион, канела, копър

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Унгарският червен пипер е по-лют от испанския.

Кимион

Семената имат лек анасонов вкус. Добавете 1 щипка в картофената или зелевата сала­та с майонеза. Или сипете 1 супена лъжица в тестото за домашен хляб или бисквити.

Червен пипер

Вкусът зависи от сорта на смлените червени чушки, използвани за направата му, както и в коя страна е произведен. Унгарският червен пипер, например, е по-лют от испанския. Доба­вете 1-2 щипки в доматения сос или в майонезата – резултатът е невероятен.

Копър

Семената му имат силен сладникав вкус, който е много популярен в средиземноморската кухня. Няколко счукани семена придават характерен вкус и аромат на запечената риба или гювечето.

Канела

Добавете 1 щипка канела на прах в компота. Ако сте настинали, пригответе си облекча­ваща напитка, като залеете 1 пръчица канела с чаша гореща вода и подсладите с малко мед.

Джинджифил

Китайците са използвали лечебните свойства на джинджифила още през VI в. пр. н. е. Можете да си направите джинджифилов чай, като настържете пресен корен от джин­джифил (1 см) в чаша с гореща вода. Оставете да се запари 10 минути, отцедете, подсладете с мед и му се наслаждавайте бавно.

Чушки чили

Те принадлежат към семейството на червените и зелените сладки чушки. Има стоти­ци различни видове чили чушки в зависимост от това колко са люти. Съдържат витамин С, но рядко се консумират в толкова големи количества, че да набавят достатъчно от него. Придайте леко пикан­тен вкус на доматения сос или салцата, като добавите една ситно нарязана прясна чушка чили.

Индийско орехче

То има сладък, загряващ вкус. Прясно настърганото индийско орехче е страхотна добавка към сос със сирене, компот или оризов пудинг.

Тайни за добър сън

 

Публикувано в категории: Здравословен живот » Здравословно хранене

Автор Спасова

Ето защо трябва да включите тези 5 подправки в менюто си!

В медицината дафиновият лист се използва за направа на лек с антитоксично и антиепилептично действие.

Избавете се от излишните килограми с две познати подправки

Има много начини за отслабване – диети, хранителни режими, разделно хранене, дори гладуване. С помощта на две подправки вие ще се избавите от ненужните килограми

3 ароматни подправки, които лекуват

Тези билки не само придават неповторим аромат и вкус на ястията, но те са и много ефикасно лекарство. Разберете при кои болести и болежки помагат?

Как да събудим уморените вкусови луковици?

Ако вкусът и обонянието ви са отслабнали, добра идея е да засилите стимулацията им, особено чрез храната. Така не само ще съхраните усещанията, но и ще заздравите сетивата си и ще подпомогнете възстановяването им. Предлагаме ви съветите на специалистите.

Коя подправка какво лекува?

Коя подправка какво лекува? Трябва да сме добре информирани за полезните въздействия на подправките. В същото време да не забравяме, че и тук важи условието за спазване на правила и количествени граници. Лечението с подправки, както и с билки, не дава бърз ефект – но ефект със сигурност има, при това траен. Вижте коя подправка за какво помага!

Ето колко важни са подправките!

Подправките правят блюдата на трапезата ни апетитни, с неповторим и оригинален вкус и аромат. Но – както е известно – те са важни и за съхраняването на нашето здраве.

Научете кои са първите 10 най-лечебни билки!

Представете си чесновото хлебче без чесън, ябълковия пай без канела или кърито без куркума.

Възможностите на полезния кимион не са само в луканката

Почти всички обичат луканка и любимият вкус се дължи най-вече на подправката кимион. Но кимион не е само подправка, а и чудесно средство за лечение

С помощта на кимион лекувате болно гърло и болен стомах

Една толкова ароматна подправка, която познаваме от сухите мезета е изключително полезна билка. С кимион можете да лекувате болен стомах и болно гърло

Това са подправките и билките, ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за всеки болен от рак!

Кои са храните и хранителните добавки, които са най-популярни сред онкоболните и се използват най-много по време на химиотерапията?

Специалист по Аюрведа от Индия: Има как да избегнем всички болести!

Д-р Махеш Гардже – специалист по Аюрведа от Индия, идва за трети път в България. Споделя, че чувства страната ни като свое място. Той обяснява, че е важно да сме хармонизирани и балансирани. Именно така болестите на психично и физично ниво ще ни подминават

Рецептата на д-р Андерсон за предпазване от рак

Рак е болест, която засяга хората от целия свят, затова те търсят начини да се предпазват и да се лекуват с наличните ресурси, с които разполагат като тази чудна рецепта с подправки