Куркума, кардамон, хрян

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Ако стра­дате от зъбобол, сдъвчете едно зърно карамфил

През вековете подправките са били ценени и заради кулинарните, и заради медицинските им ка­чества. Когато се научите да ги използвате в готвенето, ще се откажете от традиционните сол и черен пипер.

Кардамон

Използвайте счукани цели шушулки от тази пикантна подправка в гозби с ориз като пилаф или оризов пудинг. Щипка смлени семена ще придаде екзотичен вкус на компота.

Карамфил

Освен че придава леко остър вкус както на сладки, така и на пикантни ястия, карам­филът се използва и заради противовъзпалителните и болкоуспокояващите си свойства. Ако стра­дате от зъбобол, сдъвчете едно зърно или намажете болния зъб с няколко капки карамфилово масло за облекчаване на болката.

Кориандър

Семената му имат сладък, леко плодов вкус. Добавете 1 щипка смлян кориандър в месните ястия, гювечетата или доматения сос. Подходящ е и като подправка за бисквити и кексове.

Хрян

Смята се, че фитохимикалите, съдържащи се в хряна, помагат в борбата с рака и имат антибактериално действие. Добавете малко настърган пресен хрян в картофеното пюре или в киселото мляко, за да приготвите вкусен сос за предястия.

Шафран

Шафранът се получава от сушеното близалце на шафрановия минзухар. За получава­нето на 1 г шафран са необходими 1500 цвята, което обяснява и високата цена на подправката. За щастие няколко нишки са достатъчни, за да овкусят и оцветят ястия като ризото, паеля, кексове и бисквити.

Звездовиден анасон

Леко пикантният анасонов вкус пасва идеално на сладки и пикантни ястия. Често се използва в китайската кухня. Използвайте цяла звезда в салата с тропически плодо­ве или поръсете щипка смлян анасон върху зеленчуците, преди да ги запечете.

Куркума

Този член на семейството на джинджифила е ключова съставка в подправката къри. Няколко щипки смляна куркума придават леко парлив вкус на супите и оризовите ястия, както и на­ситен жълт цвят.

Няколко трика за предпазване от стоматологични проблеми