Създайте на детето добри навици отрано, които ще са му полезни в училище

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

1.      Добрите навици отрано

Колко често сте чували от родителите на уче­ници в гимназията, че все още трябва да натякват на децата си да си пишат домашните? С това темпо сигурно ще се наложи да ги придружават на лекциите в университета. Началното училище е мястото да се усвоят навиците, които ще останат с децата ви през цялото им образование. Когато се върнат у дома след училище, нека имат непроменлива установена рутина – гушнете ги, пого­ворете си как е минал денят им в учили­ще, предложете им обяд, ако са гладни, или лек сандвич и след това ги предраз­положете да се заловят с домашните. След като ги напишат, насърчете ги да излязат да поиграят навън, да покарат велосипед или да се занимават с друга приятна дейност.

2.      Създайте им подходящото работ­но МЯСТО

Ако имате възможност, отде­лете им малко закътано място на топло, далеч от телевизора и компютърните игри, където да си пишат домашните. Ще им трябват маса, стол, прилична лампа и евентуално корково табло.

3.      Направете папка за отличните по­стижения

Щом детето ви тръгне на училище, купете голяма папка и напи­шете името му отгоре. В нея съхраня­вайте отличните работи (проекти, есета, рисунки) и записвайте специалните на­гради за извънкласни дейности като плуване или танци.

4.      Добро представяне на тестове

Не можете да се явите вместо децата си на тестовете, но можете да ги подготвите за отлични резултати.

Направете календар с датите на кон­тролните. Когато кажат на детето ви, че предстои тест, запишете го в графика на стената. Така ще избегнете паниката в последната минута.
Никога не показвайте, че сте нервни. Колкото по-спокойни изглеждате за теста на детето, толкова по-добре. Повторете му, че не оценката е важна, а да знае, че е дало най-доброто от себе си.
Сложете го да си легне час по-рано преди изпита. Сънят е важен за добрата памет.
Пригответе подходяща закуска на сутринта преди изпита. Изберете пълнозърнест препечен хляб и сварено яй­це или бекон и плод. Влакнините в пло­довете и хляба заедно с белтъчините и мазнините ще поддържат постоянно ниво на кръвната захар.
Ако детето ви донесе теста с оценка­та вкъщи, прегледайте го заедно, за да видите къде се е справило добре – и къ­де е допуснало грешки.

5.      Бъдете нащрек за едва доловими предупредителни знаци

Понякога е трудно да разберете как се справят деца­та ви, особено в ново училище или в на­чалото на учебната година. Но все пак опитайте да ги накарате да споделят с вас как е преминал денят им. Ако ви ка­жат, че мразят конкретен учител или предмет, или че преподавателят минава бързо по материята, или че дава твърде трудни домашни, това може да означа­ва, че срещат затруднения с този пред­мет и може би имат нужда от помощ. Опитайте да поговорите за това с детето си и не прибързвайте да говорите с учи­теля, преди да сте получили разрешение от детето си – то всъщност може ужасно да се срамува от това и да намрази учи­теля и предмета още повече.

 

 

Помощ за родителите на първокласници: