Прокуратурата пое сбирката на „Орлов мост“ в Етрополе

2
Добави коментар
mignews
mignews

Прокуратурата в Етрополе проверява сигнал за престъпление против избирателните права на гражданите, съобщиха от институцията. Обвинителите са се сезирали по разследването на Нова тв, което показа със скрита камера как на сбирка на движение „Орлов мост“ в хотел в града са подготвя купуване на гласове. От кадрите стана ясно, че изгоненият от ГЕРБ депутат Емил Димитров стои зад формацията, която се роди от Националното представителство на студентските съвети с лидер Ангел Георгиев и си избра за неформален лидер Христо Стоичков.

Паролата може да бъде „шапчица“, „Червената шапчица“,“Кумчо Вълчо“, обяснява схемата за изборната търговия лектор. Обещанията включват и по 30 лв. на глас, а „момичетата на Емо” ще проверяват как уговорените хора гласуват.

Образувана е прокурорска преписка, по която е възложена проверка по реда на Закона за съдебната власт, с оглед данни за престъпление против избирателните права на гражданите. Предмет на проверката е да се установи налице ли е организиране, предлагане или даване на имотна облага с цел склоняване упражняването на избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, уточняват от прокуратурата.