Маестро Георги Димитров дирижира Радиосимфониците

0
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Маестро Георги Димитров  ще дирижира  Радиосимфониците  на 12 април от 19 ч. в зала „България.  В програмата на концерта са включени Увертюрата „Творенията на Прометей“ от Бетовен и Симфония № 3 „Литургична“ от Онегер. Солисти в  петъчния концерт ще са Данчо Радевски (кларинет) и Александър Сарандев (фагот).

Данчо Радевски е от Плевен. Завършва средно образование в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”, след което продължава обучението си в  Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София, в класа по кларинет на проф. Димитъp Димитров. Веднага след дипломирането си  започва работа в оркестър  „Симфониета“  на Българското национално радио, а по-късно се присъединява към състава на Симфоничния оркестър на БНР, където работи и досега.

Едновременно с концертите и записите с Радиосимфониците  Данчо Радевски се изявява и  като солист. Включва се в различни камерни формации, концертира в Европа, Америка и Азия, участва в национални и международни проекти. Паралелно с развитието на творческата си  кариера, Данчо Радевски преподава в НМА „Панчо Владигеров“  и НМУ „Любомир Пипков“ в София. Негови ученици са носители на престижни награди от национални и международни конкурси.

Александър Сарандев се докосва до света на музиката още на 6-годишна възраст. Преминава през  „строгата клавирна школа” в юношеските си години, а в Националното училище по изкуства „Добри Христов“ – Варна, започва занимания по фагот. Продължава обучението си в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Марин Вълчанов.

От 1989 г. работи в Симфоничния оркестър на БНР като водач на фаготовата група. В периода 2006–2010 по покана на проф. Марин Вълчанов преподава в НМА „Панчо Владигеров“. Сарандев е  автор на редица камерни произведения. Музикантът осъществява множество записи за БНР с различни камерни формации и оркестри.

Радевски и Сарандев заедно с Христо Павлов (флейта), Костадин Йоцов (обой) и Ясен Теодосиев (валдхорна) създават духовия ансамбъл „Солистите на БНР” през 2006.

България