Нов повей в рекламния свят: Дигитално продуктово позициониране

12
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Нова практика се разпространява в развития рекламен свят. Дигиталното продуктово позициониране. То може да създаде реклама от въздуха, разкрива материал по темата на Би Би Си.

Една от най-големите дилеми, пред които е изправена телевизионната и филмова индустрия, е как да се правят пари от скъпернически настроена аудитория, която честно не желае да плаща за допълнителни програми или да гледа реклама.

Преди години зрителите ставаха да си направят чаша чай, докато тече рекламният блок. Сега имат твърде много опции, с които могат да запълнят това време. Твърде вероятно е дори да не се върнат пред телевизора след рекламната пауза. Могат и да записват ТВ предаванията, пропускайки рекламите. Или пък да ги гледат в интернет. Без спотове в тях.

Банер рекламите и онлайн илюстрациите, които изскачат, масово са възприемани вече като дразнещи и все по-често биват игнорирани.

Но ако зрителят не би гледал рекламата доброволно, то тези, които имат интерес тя да се покаже трябва да намерят начин да се изправят на пътя му.

Една нововъзникваща технология може да се окаже успешното решение. Тя предоставя дигитално продуктово позициониране. Продуктовото позициониране е добре позната практика. Pontiac не би продал много бройки от модела си Trans Ams например, ако тази кола не бе личният избор на Дейвид Хаселхоф в преследването му на престъпници през 80-те години във филма „Рицарят ездач“. Но дигиталното позициониране е абсолютно различно. На първо място продуктът, който зрителят вижда на екрана, никога не се е намирал на показваното място.

Редактори и продуценти могат да добавят какъвто искат предмет в програмата си или във филма по време на постпродукционния процес. Прилаганите обекти могат да бъдат не само лога, но и видео, знаци запазена марка на фирмите или дори автомобили.

Компанията MirriAd предлага този тип услуга. Бизнесът й с дигитално рекламно позициониране се разраства. Събрала е 3,6 милиона британски лири от инвеститори. Сред най-големите вложители в нея е индийският медиен магнат Субхаш Чандра.

„Когато марките са интегрирани, те са поставяни по такъв начин, че за публиката остава явно, че винаги са били там, част от тази сцена“, обяснява Марк Попкивиц – директор на компанията. „Безалкохолните напитки например са позиционирани като отворени кутийки или стъклени бутилки с течност в тях – изглеждат сякаш са били консумирани“, допълва той. По думите му технологията дава възможност за поставяне или заместване на движещи се обекти. Дори за заменяне на продукти, държани от актьорите в сцените. Като мобилни телефони например.

Според Попкивиц има ключова психологическа причина, поради която това решение ще зарадва филмовите продуценти и ръководителите на рекламни агенции, на които не достигат пари.

Изследвания показват, че този вид реклама създава почти двойно по-висока ангажираност в аудиторията, в сравнение с традиционните кампании. Защото когато потребителите гледат ТВ шоу, не са толкова отбранително настроени срещу рекламата, колкото са онлайн или докато гледат рекламния блок по телевизията. Вътрешната им настройка е „получавай“, не „блокирай“ идващото съобщение. Експертите, които предлагат услугата, настояват, че тя няма подсъзнателно въздействие върху хората – ефект, който е незаконен и социално неприемлив.