Навременно саниране на панелни блокове

17
Добави коментар
izo.bg
izo.bg

Панелките, творенията на социализма, които приютяват милиони хора, вече достигат края на гаранционния си срок. Настъпва време за капитален ремонт, за да може да се удължи живота на тези сгради. Въпреки че панелните блокове още от построяването си са грозни и неугледни, все пак са необходими. Разрушаването им ще остави много хора на улицата, а в днешното състояние на повсеместна икономическа криза едва ли ще успеят да си купят нови жилища. Затова не трябва да се пропуска подходящият момент за саниране на панелните блокове. Въпреки протестите на повечето живеещи в панелките, ремонт трябва да се извърши. Да, хората нямат нужните средства, но при добра организация всеки блок може да получи финансиране, което да покрие голяма част от разходите. Има множество програми по които може да се отпуснат средства.

Единият начин са Европейските фондове за саниране на сгради, които отпускат средства на сдружения от собственици с добре оформени документи. Парите се отпускат безвъзмездно, като по този начин се облекчава значително тежестта върху домакинствата в блоковете. Всяко саниране започва с оглед на цялата сграда и откриване на проблемните участъци. Специално за панелните блокове най-критичният проблем са връзките между панелите, които трябва да се разкрият посредством къртене, за да може да се заварят отново разрушените заварки. Не всяка фирма може да се справи със санирането на проблемните панелки. Ако решите да санирате, обезателно проучете всички възможни фирми и изберете такава с възможно повече опит и по-добра репутация.

Заварките на свързващите елементи са най-слабото звено на панелките. Навремето тези сгради се строяха „на акорд“ с вечно бързане и гонене на срокове. Целта – предсрочно изпълнение на плана и построяване на колкото може повече блокове за по-кратко време. Този почин е бил оправдан за времето си, защото милиони хора са чакали да получат жилище, в което да отгледат децата си. Бързото строителство обаче е предпоставка за множество проблеми, голяма част от които са решени от живеещите в блоковете още в първите месеци след настаняването си. Една от големите грешки – падане на мазилката от тавана, се е случвала на почти всички новодомци в панелни блокове.

Това е проблем, отново причинен от бързането. Панелите са посипвани с изолиращи вещества, за да не залепват един за друг при транспортирането. Строителните работници не са намирали време да почистват панелите от тези вещества, което впоследствие е ставало причина за лошо сцепление на замазките върху панелите. По този начин множество мазилки са опадали скоро след настаняването на хората в блоковете. Сега, при саниране на блокове, се налага да се кърти, за да се открият металните свръзки между панелите, което често провокира отлепване на цели участъци мазилка. Това са фактори, допълнително затрудняващи ремонтните дейности и оскъпяващи санирането.

Хиляди панелни сгради са рискови. Техният срок на годност е изтекъл и те вече са опасни за обитаване. За да се предотврати риска за живота на хората, които живеят там процедурите по саниране трябва да започнат незабавно. Вече има срутени панелни сгради в много страни по света, а също и тук се появяват в новините съобщения за паднали стени. Срутването на стени е много опасно, защото блокът може да се разпадне като кула от карти или домино.

Прочетете още: