Шоколад с вкус на кафе

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Поредицата „Кафе“ е част от специално издание на „Капитал“. Всяка сутрин от 8 до 11 април ще можете да прочетете по няколко нови статии от нея. Всички тях ще намерите на capital.bg/kafe. Съчетанието на сладкиш с аромат на кафе за някого изглежда неустоимо, други обаче не могат да го приемат и съчетанието се случва напълно поотделно – чаша с кафе и чинийка със сладкиш, или нищо. Истината е, че ако не се прекалява с аромата и вкуса, едва ли има някой, който да не хареса сладкишите с кафе. Тук не говорим за тирамису, фамозното превъплъщение на бишкотите, един от върховете на италианските десерти, а за още куп комбинации, които носят горчива жилка в сладостта си.

Кафето много се обича с шоколада – от бисквитата, потопена за кратко в чашата, до бонбоните. И ако през годините този вкус е липсвал, в магазините вече има различни съчетания на шоколадови бонбони с пълнеж от кафе, шоколади с аромат и вкус на кафе, дори с комбинация кафе и сметана.

Съвсем различно е обаче, ако си ги правим сами. Вярно, отнема малко повече време от покупката на готова кутия и понякога може да не се получи. Но освен да получите приятната изненада от гостите си, можете да си спестите някои недотам сполучливи есенции в готовите продукти и някои неприятни или откровено вредни съставки като хидрогенирани мазнини.   Шоколадови трюфели с кафе   Продукти (за около 10 бонбона) 4 равни супени лъжици настъргано или ситно нарязано какаово масло (може да се намери в магазините за биохрани, както и в по-големите вериги) 1-2 чаени лъжици кокосово масло 3 равни чаени лъжици подсладено кондензирано мляко (гъстият вариант, тип „руско“, без растителни мазнини) 2-3 чаени лъжици силно кафе без захар (турско, еспресо) 1 супена лъжица краве масло 2 чаени лъжици натурално какао на прах съвсем малка щипка сол по желание: ванилия, кокосови стърготини, счукани ядки, какао за овалване на бонбоните, сушени плодове   Какаовото, кокосовото и кравето масло се слагат на водна баня да се разтопят – в огнеупорен съд се сипва маслото, после той се слага в друг съд с гореща, но не вряща вода. Внимавайте да не попадне вода в сместа! Прибавя се какаото на прах и след като всичко се разтопи и размеси до еднородна смес, се сваля от огъня. Разбърква се с кондензираното мляко, кафето, солта и останалите съставки, като всичко се разбърква много добре. Ако правите голямо количество, може и с миксер на ниска степен, ако не – една вилица върши същата работа. Сместа се оставя да се охлади и от нея се оформят бонбони, като в средата може да се сложи цяла ядка или сушен плод. Може да ги излеете в специални формички или да ползвате тези за лед. По желание се овалват в кокосови стърготини, ядки, какао или пудра захар или се заливат с разтопен шоколад. Ако сместа е прекалено течна или сладка – прекалили сте с млякото. Ако е прекалено твърда – било е прекалено малко. Същата смес може да се използва за глазура или за слепване на бисквити.   Маслени бисквити с крем „Шоколад и кафе“ (около 10-12 броя)

За бисквитите:

1 яйце около 50 грама краве масло щипка сол 1 супена лъжица пудра захар 1 ванилия брашно за замесване на меко тесто – около 2 чаени чаши

Яйцето се разбива с дървена лъжица в дълбока купа, докато на повърхността му се появи пяна. Добавят се солта, захарта, ванилията и постепенно се добавя брашното, като се бърка до гъсто тесто. Сипва се на набрашнена повърхност и се меси за кратко, докато престане да се разтича – трябва да остане малко лепкаво. Оставя се на хладно за 10-15 минути, може и в хладилник, след което се разточва и се оформят бисквитките. Може да ги изрежете с формички, а може и просто да ги оставите на цял блат, който после да разрязвате. Пекат се върху хартия за печене, намокрена тава или в силиконови форми на 180 градуса в предварително загрята фурна. Изчакайте леко да се зачервят и ги извадете.

За глазурата: Сместа е същата като тази за трюфелите, но без краве масло и с малко повече кондензирано мляко, за да се разстила добре. Освен това тестото за бисквитите не е много сладко, така че търпи още захар в глазурата. Оставят се на студено за няколко часа и се консумират навреме, защото в тях все пак има мляко с ограничен срок на годност.