Пет са кандидатите за ремонта на Женския пазар

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

През септември 2011 г. Столичната община направи за последно „козметичен“ ремонт за половин милион лева на част от пазара – между бул. „Сливница“ и ул. „Кирил и Методий“. Предстоящият ремонт обаче трябва да преобрази тържището изцяло.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА
[Капитал Daily]

От ценовите оферти на петте фирми ще зависи в по-голяма степен кой ще е победителят, тъй като цената е с най-голяма тежест в оценката. Надпреварата по обществената поръчка за първа част от реконструкцията на популярния столичен Женски пазар – от ул. „Кирил и Методий“ до ул. „Екзарх Йосиф“, ще бъде между пет фирми. Толкова са подали оферти в общинското дружество „Пазари Възраждане“ до изтичането на крайния срок, който бе удължен с две седмици и приключи на 8 април. Интерес към ремонта са заявили „Стройкомерс“, „Техномашпрогрес“, ИНОС-1″, обединение „Възраждане“ („Станилов“ и „Съником“) и обединение „ЕРС-София“ („Енерго ремонт строй“, „Ливел“ и „ММ Конструкции“).

В рамките на една седмица комисията ще провери дали документите съвпадат с изискванията на поръчката и ще бъдат разгледани техническите предложения на участниците в търга. След това предстои да бъдат отворени и техните ценови оферти, от които зависи в по-голяма степен оценката на участниците, тъй като предлаганата цена е с най-голяма тежест (60%). Прогнозната стойност на поръчката е 8 млн. лв.

Други критерии ще са техническото предложение и срокът за изпълнение. Въпреки че последният е с най-малка тежест (5%), той е важен за общинското дружество, тъй като то не може да си позволи да затвори пазара за дълъг период. Очакванията на дружеството към изпълнителя са той да е в състояние да изпълни поръчката за максимум шест месеца.

С европейски средства

Изготвеният проект за реконструкцията на най-старото софийско тържище, което се управлява от общинското дружеството „Пазари Възраждане“, е първият проект в столицата, който ще се изпълнява с финансовата подкрепа от европейската инициатива JESSICA. Компанията получи одобрение за финансиране чрез Фонда за градско развитие на София, като по програмата ще бъдат осигурени 80% от средствата, а останалите 20% ще са собствено участие от страна на общинското дружество. Финансирането ще покрие първата част от реконструкцията на пазара, която е между ул. „Кирил и Методий“ и ул. „Екзарх Йосиф“. В тази цена са включени не само изграждането на пазара и оформянето на пешеходното пространство, а и подмяната на цялата инженерна инфраструктура, която е най-скъпата част от обекта. Вторият етап от проекта – между бул. „Тодор Александров“ и бул. „Стефан Стамболов“, е по-сложен за изпълнение, защото предвижда и изграждането на подземен паркинг за около 90 автомобила. За неговото изпълнение „Пазари Възраждане“ най-вероятно ще търси партньорство с частен инвеститор. Тъй като самият участък е по-малък, индикативната му стойност е около 5 млн. лв.

Новият пазар

Проектът за обновление на Женския пазар, който е разработен от спечелилата конкурса фирма „Ателие Серафимов архитекти“, залага на модерна визия, но изпълнена с естествени материали като метал, стъкло и дърво. Общата площ, която ще бъде реконструирана, е близо 13 хил. кв.м, на  които е предвидено да има и две двуетажни сгради с магазини. В едната от тях ще има ресторант с открита тераса. Павилионите в най-големия и стар пазар в столицата ще се запазят, но след нововъведенията ще придобият коренно различен вид. Целта на дружеството е търговските обекти да намалеят като единици, но да се увеличат като площ. В момента техният брой е 104, а след промяната ще бъдат 65. Предвидено е откритите пространства под навесите да се използват за тематични пазари, съобразени с културния календар на столицата.

След като приключи и втората част от обновяването, колоритният пазар ще се сдобие и с паркинг, както и с развлекателни съоръжения като детска площадка и амфитеатър, а също и със заведения за бързо хранене.