Най-великите чалга обложки в историята

1
Добави коментар
fzuberski
fzuberski

Какво ли не се е казвало за чалгата досега? Простотия, музиката на народа, виновник за масовото оглупяване или просто… забавление за маса. Последното, гарнирано с обложките на някои албуми от жанра може да доведе до задавяне. Затова оставете храната настрана, за да можете безаварийно да се насладите на най-култовите обложки на чалга, поп-фолк или кючек компилации от 1990-а година до днес. Вижте гения на поп-фолк графичния дизайнер, неповторимото послание на неговите творби и тънкия му усет към маркетинга. И наистина, може би звучи клиширано, но… не правете това у дома си.

Музика от махалата

Една от най-популярните компилации в столичните райони “Филиповци”, “Факултета” и “Христо Ботев”. Тук можете да чуете най-доброто от най-добрите ромски оркестри. Дизайнерът на обложките пък е показал завидно майсторство и стил. Особено впечатление прави директното послание на корицата на 5-а част от поредицата.

  

Всичко на Кути

Шегата настрана, Кути наистина е един от най-големите майстори на клар’нет-а в България, а и на Балканите. Не може да се каже подобно нещо за неговия стилист и дизайнер на обложки.

  

Ако не вярвате, вижте песните му.

В задачата се пита: Ако Динго и Асан Баба са братя, кой е третият?

Щяхме да си помислим, че обложката е правена от петокласник с помощта на Paint, ако го нямаше логото на звукозаписната компания. Както и да, най-доброто от КЮЧЕКА вероятно сигурно е култова компилация, но звучи като “Три кила домат, моля”.

Севгилим Апаз

Авторът на култовия кючек с елементи на транс “Магарето отиде в калта” има незабравими албуми, а неговият графичен дизайнер също се е постарал да остане в историята. Представяме ви четири от неговите произведения.

Да разведрим обстановката с тематичната компилация…

Ако си купите албума на Диана, ще разберете пълния ѝ номер.

Илиян, Марко и Снежина ни преподават урок по правопис.

 

Дизайнерът на обложката на Амет вероятно е и маркетинг специалист – снежните елементи означават, че промоцията на албума е запланувана за зимата.

Както казва един колега, “той Сашо Роман си е друга категория”. Непоклатима обложка.

Орк. “Изток” решава да отпразнува излизането на Коцето от затвора с нов албум.

Вместо да се чудите дали има орк. “Била” и орк. “Кауфланд, помислете как ще изглежда обложката на тази банда, ако в нея има не пет, 30 души. Иначе албумът им се казва “Бетонобъркачка”.

Представете си как Коста Марков, който чака автобус 111, също като вас, се приближава, поглежда ви по този начин и ви пита: “Искаш ли дъвка?”.

Как да не си купим този албум, та тук има от всичко по малко!

Луна е от представителите на брутализма в чалгата. Анализатори на нейното творчество я смятат за прототип на пошлостта, но според нас тя е искрена и чиста в намеренията си да пее за онова, което единствено може да прави.

Митко Френски сам си го казва, така че няма нужда от коментар.

Кондьо. Просто супер.

Ето докъде ни докара глобализацията – тотална загуба на националната идентичност.

Иван Николов се е опитал да влезе в модата от средата на 90-те. Очаквахме лого на немската автомобилна компания, но за сметка на това имаме риза и елек, характерни за притежателите на подобно возило от онова време.

Този път Мерцедесът е само един. Изобщо в онези времена май нямаше значение какво имаш предвид, когато казваш тази дума. Важното е да я има.

Няма спор, това е любимата ни обложка. Естествено, спонсорирана от ВИС-2.

В началото на 90-те някои родни изпълнители си помислиха, че щом са родом от село, значи са каубои. 

Логическото продължение на Бай Муцан…

Не е ясно дали логото на ВИС-2 от албума на Стоян Доспевски му е донесло някакви приходи или е част от “застрахователния пакет”. По-интересното е виждането на неговия графичен дизайнер за белия човек.

Това е един от онези постери, на които не знаем кое точно е името на групата и кое – на албума. Във всеки случай комбинацията между узо и керацуда води до тази гледка, която услужливо е заснета от личния фотограф на бандата и се е превърнала в обложка на техния албум.

Тази обложка дава отговор на вечният спор – дали в чалгата се пее за любов или за пари. Но нека не съдим графичния дизайнер на Дороти. Все пак това е продукт от първите години на прехода, в които доларите и кока-колата бяха символ на просперитет – духовен и материален.

А двама баджанака ги слушат и куфеят…

Култов Радо Шишарката държи праисторически микрофон и е поредният поп-фолк изпълнител, усетил накъде духа вятърът.

Формация “Орхидеи” с религиозно включване.

Всички поп-фолк изпълнители са искали да пеят за Ицата Стоичков през 1994-а година. Малцина обаче са успели да го направят. Въпросът е къде е ударението в думата “Оле”?

Формация “Магия” или историята на двама приятели, които винаги са искали да посетят Акропола, но съдбата някак ги е задържала в “Столипиново”, докато не се случило чудо и техният приятел (графичен дизайнер) не им направил колаж. Отпразнували събитието, естествено, с нов албум.

Моля те, Марине, само не мен!!!

Една от малкото обложки на Валдес, в която зърната са скрити.

Бог прощава, Джаго – не. Един от малкото опити за по-различен дизайн.

И накрая… ако не знаете какво е саундсистем, вижте това.

 

източник: Temadaily