София избира изпълнител за ремонта на бул. „Копенхаген“

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

В процеса на строителните работи ще бъде направен основен ремонт и на надлеза по бул. „Цариградско шосе“. Финансирането е със средства по все още не изцяло договорения заем за 50 млн. евро от Европейската интвестиционна банка.

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Максималното финансиране на поръчката ще е 7.2 млн. лв. Поредна обществена поръчка, чието изпълнение ще бъде финансирано частично със заема от 50 млн. евро от Европейската интвестиционна банка (ЕИБ) по програмата за изграждане, разширение и рехабилитация на улици и булеварди в София за следващите четири години, обяви Столичната община. Този път публичната покана е за реконструкцията на булевард „Копенхаген“ („Универсиада“) в участъка от ул. „Обиколна“ до ул. „Самоковско шосе“ след пътния възел при бул.“Цариградско шосе“. Заедно с булеварда в процеса на строителните работи ще бъде направен основен ремонт и на надлеза по бул. „Цариградско шосе“ при бул. „Копенхаген“ (бул. „Универсиада“, отклонението за Горубляне). Както и при предишните поръчки от този пакет, публичната обява започва без осигурено финансиране, тъй като Столичната община все още води преговори по заема от ЕИБ, като общата индикативната стойност на проектите е 200 млн. лв. Другата половина от финансирането трябва да бъде осигурено от общински средства.

Бъдещите участници

Общината не обявява прогнозната стойност на поръчката, но гаранцията за участие е 72 хил. лв. Според разпоредбите на Закона за обществените поръчки гаранцията не може да надвишава 1% от прогнозната стойност на поръчката. Това означава, че в този случай финансирането ще е максимум  7.2 млн. лв. Изискванията към кандидатите са реализиран оборот за последните три години не по-малко от 20 млн. лв. за изпълнение на строително-монтажните работи в пътното строителство. Участниците са длъжни предварително да заявят дали ще използват подизпълнители и какъв ще бъде техният дял от дейностите. В процедурата могат да участват български изпълнители, физически или юридически лица, включително и техни обединения. Според критериите за оценка ще бъде избрана икономически най-изгодната оферта. Тя ще бъде определена на базата на предлаганата цена (с тежест 60%), техническото предложение (35%) и срок за изпълнение (5%). Офертите на участниците ще се приемат до 16 ч. на 20 май, като ще бъдат отворени на следващия ден.

Новият облик

Проектът предвижда продължение на бул. „Копенхаген“ от ул. „Обиколна“ до ул. „Самоковско шосе“ след пътен възел при бул. „Цариградско шосе“, като ще бъдат изградени пътни платна и нова инфраструктура. Строежът ще обхваща цялостна подмяна на пътната настилка, ремонт на отводняването и водопроводите, понижение на бордюрите и ремонт на светофарите. Ще бъде изградено ново улично осветление, включително по ул. „Самоковско шосе“. При изграждане на новото пътно решение ще се реконструира и съществуващата телефонна и електромрежа. Същевременно с това ще бъде засадена нова растителност, като е предвидено засаждане на фиданки и жив плет в шахматна композиция по продължение на разделителните ивици и озеленяване на тротоарните пространства.

Страсти на паветаПаветата на историческата ул. „Иван Асен II“ в София може да изчезнат заради ремонт на „Софийска вода“, след който от Столичната община имат намерение да поставят асфалтова настилка, а живеещите там са против промяната. Ремонтът започна преди броени дни, като обхваща зоната от пл. „Орлов мост“ до бул. „Михай Еминеску“, а срокът за работа е между 8 и 30 април. Предвижда се цялостна реконструкция на тротоарите с унипаваж и ново осветление. Проектът за обновяването се изпълнява съвместно със „Софийска вода“. Живущите на улицата обаче изразиха несъгласие за смяната на паветата и настояват те да бъде запазени, тъй като улица ще бъде превърната в асфалтова писта – помощен ръкав за трафика от „Цариградско шосе“. Според гражданите асфалтът предполага развиване на по-висока скорост на автомобилите. Заради недоволството експертите по транспортна инфраструктура обещаха да направят отново изчисления до дни и ще се вземе решение по проекта.