Автомобили за бизнеса: Най-мощният камион в света дебютира в България

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Брутно тегло на композицията теглена от Volvo FH e до 100 тона

© Volvo Trucks

В България вече има 22 поръчани камиона Volvo FH, като
първите доставки се очакват през май

© Volvo Trucks

Работното място на водача е почти като в лек автомобил

© Volvo Trucks

Най-мощният камион в серийно производство в света – Volvo FH16, направи премиерата си през тази седмица в София. Товарният автомобил разчитана 16-литров двигател със 750 к.с. и 3550 Нм максимален въртящ момент. Новото поколение на Volvo FH е с изцяло новата ходова част, като предното окачване е независимо като в лека кола.

Сериозно внимание е обърнато и на сигурността, като камионът е минал през над 1000 пъти компютърни симулации и повече от 100 реални краш теста. Товарният автомобил е първият, в който се вгражда предупреждение при наличието на кола в мъртвата зона на огледалата. На разположение са също адаптивен круиз контрол, асистент за поддържане на избраната лента на движение, сигнализация при умора във водача, завиващи фарове и т.н. Двигателите са общо девет с мощности между 420 и 750 конски сили, като един от тях покрива еконормата Евро 6. Те консумират средно с 11% по-малко гориво, което при сериозна експлоатация би спестило 4100 литра дизел годишно. Икономията е постигната чрез няколко иновации, също познати от леките автомобили – старт/стоп система, кормилно управление със сервоусилвател с помпа с променлив обем, високоефективен алтернатор и т.н.

Изключително любопитна е системата I-See, част от круиз контрола. Използвайки вградения GPS на автомобила, тя „запомня“ топографията на терена, по който е минал камионът, и при следващо преминаване по маршрута избира най-подходящата предавка, време за превключване, ускоряване и пускане по инерция, като може да понижи консумацията с 5%. При скоростните кутии изборът е между механична и автоматична, като скоро ще бъде представена и модификация с автоматична трансмисия с двоен съединител.

Volvo FH се предлага с три вида кабини – спална, Globetrotter и Globetrotter XL. Всички те предлагат повече пространство в сравнение с предишното поколение, допълнителни места за съхранение и увеличена височина при изправен стоеж.