Shell пуска два танкера на втечнен газ за вътрешно корабоплаване

1
Добави коментар
seajobsnet
seajobsnet

Shell пуска два танкера на втечнен газ за вътрешно корабоплаване
10:27, 04 Ноември 2013»
Видяна: 1951»Етикети: Greenstream

От 11 април холандската компания пуска по линията между Ротердам и швейцарския град Базел, два танкера на втечнен природен газ. Това е не само първия за Shell и Холандия, но също и за целия сектор подобен ход за развитие на корабоплаването. Втечнения газ е значително по-чисто гориво от до сега използваните мазут и дизел, а именно това е програмата начертана пред пристанищото на Ротердам. Въпреки, че подробното законодателство и нормативна уредва все още се разработват, то пристанищните власти осигуриха безопасно място за зареждане на подобен тип гориво на кея Seinehaven. Пристанищните власти на най-голямемия в Европа порт насърчават използването на по-чисти горива, поради което се очаква примерът на Shell да бъде последван от други компании в най-скоро време.

 

Двата кораба са с дължина от 110 метра, като използваното гориво е изцяло от втечнен  природен гази са построени в холандската корабостроителница  „Peters Shipyards”.

 

Според представители на холандската компания, пускането на подобен тип кораби и то по линия на река Рейн, с изключително строги екологични норми, се явява крайъгален камък  който ще доведе до революция във вътрешното и крайбрежно корабоплване.

 

 Наложените в последно време т.нар. dual fuel танкери, предизвикващи все по-голяма популярност се явяват само стъпка към преминването на следващото ниво, показано в случая от  Shell.  Втечнен природен газ, LNG, известен също като втечнен природен газ, е смесгазове сържащи в състава си и  метан. При нормално налягане, метана  се втечнява при на температури от около -162 ⁰ C. Поради физичните му свойства съхраненито му се извършва в танкове, с двойни и усилени прегради, което е и основния недостатък при използването му. Намаленото влияние върху природата обаче се оценя на : 80% редуциране на азотните окиси, намаление с 25 % на въглеродния диоксид и изцяло премахване на серния диоксид, в сравнение с до сега използваните горива.

 

Освен това корабите използващи LNG са изключително тихи в сравнение с досегашните, което е революция сравненена с тази на електричския автомобил. Предимство което за претъпкани брегове и вътрешни линии като пристанището в Ротердам е изключително голямо.

 

 Дизайнът на т.нар. LNG Tanker Greenstream е поразителен. Освен екологичните аспекти, много внимание е обърнато и на енергийната ефективност и удобна работна среда за екипажа. Мостикът, който в повечето случаи е позициониран в задната част на кораба, тук е в носовата част. Това позволява от една страна по безопастно маневриране поради по добрата видимост на предната част. От друга гледна точка идеята на проектанското бюро в „Peters Shipyards”е била постигане на по-ефективно задвижване чрез подобряване на трима или оптимално разпределение теглото на кораба. Интериорът и комфортът на мостика са неща за който не са пестени средства, следейки максимата на корабостроителите от тази част на Еворпа, за създаване на удобен и просторен работен кът, било то и на кораб.

 

 

« Назад към всички новини
Добави в Svejo

Най-четено