Учители и преподаватели се превръщат в насилници у дома

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Директори на училища, преподаватели в университети и полицаи са сред хората, които най-често се оказват домашни насилници. Това става ясно от изследване на фондация „Джендър алтернативи“, която предлага услуги в защита от домашно насилие, предаде БТА.

Средната възраст на жените, които търсят помощ от фондацията, е 42 години, като най-възрастната е на 89, а най-младата – на 22 години. Най-голям е процентът на нежния пол на възраст между 35 и 44 години.

За периода февруари 2012 – февруари 2013 г. в Консултативния център на фондацията в Пловдив 202 души са обявили, че върху тях се упражнява домашно насилие или дискриминация.

Най-често жените се обръщат към фондацията, за да намерят защита от инциденти на насилие, свързани с упражняване на родителските права. Не са малко случаите, когато близки и родители търсят подкрепа и съвет от името на децата си.

Напрежение между разделени семейства пораждат имотните въпроси, а най-често това са кредити от банки, изплащане на ипотеки, казва адвокат Яница Стоилова.

Експертите посочват, че при тези случаи е много трудно да се излезе от ситуация на насилие, тъй като жените нямат представа и изпитват страх как ще оцелеят финансово.

Най-честите оплаквания са за непрекъснат тормоз, изразяващ се в следене, обаждане по телефон, изпращане на SMS-и. Това се вършило от хора, които живеят с чувство на безнаказаност поради пропуски в закона и формалната намеса на органите на реда.  От фондацията отчитат, че се наблюдава тенденция домашното насилие над родители, баби и дядовци да зачестява.

В повечето такива случаи родителите не могат да намерят смелост да се изправят срещу децата си заради срам и родителско чувство.

Не са малко случаите, които завършват фатално за възрастните хора, твърдят адвокатите от „Джендър алтернативи“.

Често при раздяла насилието продължава, като се използват децата. Те най-често не се връщат навреме, използват се като пощенски кутии за агресивни изказвания и послания спрямо майката. Не рядко насилникът успява да създаде коалиции с близки на  жертвата, рекетира я чрез заплахи спрямо нейни близки, в това число и за убийство.  Именно децата са най-уязвими в домашното насилие, отбелязват от фондацията.

Доста често малчуганите ставали свидетели на агресивни прояви – физически и психически, като родителите не си дават сметка какво им причиняват за в бъдеще.

От една страна майката използва заплахата, че ще се самоубие заедно с децата, а от друга –  бащата ги заплашва, че ще ги лиши от средства и закрила, ако останат с майката, посочват юристите.

При такива случаи на по-късен етап много често тези деца се превръщат също в насилници или понасят безропотно домашно насилие, коментира Стоилова.

По думите й изследването показва именно, че насилието е фамилна обремененост и в повечето случаи насилниците са израснали в такива семейства.