Двама наши състезатели по силов трибой хванати с допинг

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Спортист №1 за Хасково за 2012-а Ростислав Петков е уличен в употребата на допинг. Проверката е направена след световното първенство по силов трибой през ноември в Пуерто Рико. Пробата се е оказала положителна. В шампионата на планетата Ростислав записа световен рекорд. Той е наказан за две години и глобен 1500 долара. От силовия трибой за същия период е изхвърлен още един състезател на “Бяла мечка” – Здравко Сарафимов, който стана трети в Пуерто Рико. Причината отново е заради употребата на забранени стимуланти. Неговата глоба е 1000 долара.

“Не знам, че съм наказан. Не искам да коментирам преди да се запозная подробно и да видя имали възможност да обжалвам”, каза по телефона Здравко Сарафимов. Той е уверен, че съотборникът му също нищо не знае.

“Решението излезе още в средата на януари и ние им пратихме съобщения”, твърди от своя страна главният секретар на БФСТ Ивайло Христов. Според него двамата са лепнали голямо петно на родния силов трибой, защото през последните пет години това са единствените два случая за хванати с допинг състезатели. Списъкът с наказаните състезатели е качен и на сайта на световната федерация. В него фигурират имената и на двамата българи – Състезатели уличени в употребата на допинг. Наказанието им е в сила от 4 декември 2012 г. и изтича на 5 декември 2014-а.

Треньорът им Живко Архондев също не знаеше нищо. “За първи път чувам. Голям позор, ако е вярно”, каза наставникът им. Ростислав Петков бе избира през последните две години за спортист на Хасково, негов подгласник през 2012-а стана Здравко Сарафимов. Ако е вярно, че са пили нещо забранено, ще трябва да върнат купите за спортисти на Хасково, категоричен е Живко Архондев. Това е прецедент в спортната анкета на града. Официално не е предвидена подобна процедура и те могат да единствено доброволно да се оттеглят от класацията.

Снимка: www.haskovo.net