Пенсионерски блус за Бойко Борисов

9
Добави коментар
bombai
bombai

Отношенията на Бойко Борисов с пенсионерите винаги са били сложни, обтегнати, драматични и взривоопасни, поради абсолютното неразбиране, от страна на бившия премиер, кои всъщност са политически най-активните хора в България.

Още преди да стане премиер през 2009 година, той ги класифицира като лош човешки материал и то пред българите в Чикаго. В годините, след това, Борисов не обичаше да се връща към тази тема, ръмжеше, дори пред дежурните по любов медии, но в неговите очи пенсионерите винаги са били подозрителни субекти, които не искат да приемат с възторг любимото дете на управлението – магистралите, а все мрънкат за замразените пенсии.

Нещо повече, от третия ден на своето премиерстване, Борисов в течение на три години през месец се оплакваше, че от Станишев наследил увеличаването на пенсиите, които той плащал. Дори един път през зъби се оплака, че очаквал пенсионерите поне по един бонбон да го черпят, ама нали ги знаете какви са пенсиите в очите на ГЕРБ – стиснати, недоволни, мрънкащи, кофти материал.

Вероятно заради това, в средата на своето управление, Борисов се опита да наложи пенсионна реформа, която да му гарантира, че нито един човек никога няма да успее да се пенсионира, тоест да има достатъчно време да се интересува от подробностите на света и да разбира, че това, което кабинетът му прави с държавата, може да мине за изнасилване. Спомняте си тази пенсионна реформа нали? И тогава стотици хора се стекоха на улиците и за първи път сериозно изплашиха властта.

Защото номерът на ГЕРБ винаги е бил един – настройва хората едни срещу други. Настрой работещите срещу пенсионерите, учителите срещу лекарите, полицаите срещу всички останали. Колкото по-разкъсан, унищожен, неединен народ, толкова повече кеф на всички присъдружни монополи на властта и близкия приятелски кръг на експремиера.

Последният хит в романса «Борисов – пенсионери» се роди в петък, на откриването на кампанията на ГЕРБ в Пловдив. Там, пред всички събрали се мастити партийни работници и милионери на свободна практика, бившият министър-председател, в типичен за себе си стил, заяви буквално следното: „Казват, че ГЕРБ изядоха фискалния резерв. Не! Изядоха го българските пенсионери. 4 млрд. лв от фискалния резерв заминаха за увеличение на пенсиите“.

Това, разбира се, е долна, подла и нагла предизборна лъжа. Ако пенсионерите у нас бяха получили сумарно 4 милиарда лева, колкото твърди Борисов, сега повечето от тях нямаше да са тук и да недоволстват, а щяха да са по средиземноморските круизи или на обиколки из Апенините, Средна Европа или Карибите. Всъщност, Тройната коалиция направи много грешки през последната си година, но увеличението на пенсиите не може да се каже, че е сред тях, защото без него днес изключително много възрастни хора щяха да тънат в абсолютна мизерия, особено след като на власт дойде правителство, което смяташе за лукс факта, че хората трябва да се хранят.

Самата мисъл, че пенсионерите са изяли фискалния резерв, може да се появи единствено в психика, която се родее с тази на комендантите в концлагер. Очевидно обаче ГЕРБ са в интелектуална криза на оправдания и най-вероятно това ще е новия хит на пазара – след като вече не можеш да стовариш вините на Тройната коалиция, виновни за недостига на пари и развитие ще бъдат пенсионерите.

Сигурно пенсионерите свиха парите от здравните вноски на хората, за да ги вкарат в бюджета. Сигурно пенсионерите не се разплатиха с бизнеса. Сигурно пенсионерите свиха средствата на общините до задушаване. Сигурно пенсионерите лъгаха наляво и надясно, че финансите са стабилни.

Защото, ако приемем дори за миг, че това, което казва Борисов, е вярно, трябва да попитаме защо го казва едва сега? Три години и половина къде е бил? Къде е бил, когато Дянков казваше, че фискалния резерв е стабилен и ще бъде попълнен? Кога са лъгали ГЕРБ – тогава или сега?

Всъщност, най-вероятно са лъгали и в двата случая.

Но да си измиваш ръцете с най-уязвимите групи от едно общество, издава някакви психологически и ментални проблеми. Да твърдиш, че пенсионерите са виновни за тази криза, е една стъпка преди да кажеш, че те трябва да бъдат изгонени или насилствено умъртвени. Какво е това – някаква нова Спарта, която Борисов иска да гради ли?

По същата логика могат да кажат, че всеки, който взима заплата, подяжда бюджета. Или пък всяка майка, която разчита на помощи, прави същото. Така де – представете си, ако никой не вземаше пенсия, заплата или нещо такова – бюджетът щеше да прелива от пари, а Бойко Борисов щеше да реже вече 100-ния километър от магистралата Банкя – Калкута.

Тази реплика обаче не е изпусната случайно. ГЕРБ наистина има склонност да разглежда хората като проблем. Заради това е непрекъснатото слухтене, викане срещу тях, заради това цели съсловия са непрекъснато тъпкани и унижавани, защото тези не познават хуманност, не знаят човещина, тези знаят да си гледат единствено портфейлите и радостно да сумтят от тяхното надебеляване.

Все пак говорим за премиера, който постоянно твърдеше, че плаща заплатите на хората едва ли не от собствения си джоб, а пенсиите от спестяванията си. Дори наистина да бяха раздали 4 милиарда от фискалния резерв (ехее, ако го бяха направили, сега сигурно икономиката щеше да пращи от здраве, заради зарадваните с подаръци внучета) не можеш да твърдиш, че това са „изядени“ пари. Хората са основния смисъл на всяка власт, защото тя съществува в тяхно име, нали?

Ако един премиер бе раздал 4 милиарда на хората, той трябваше да обявява това не със заканително ръмжене, а с безкрайно удоволствие и възторг. Но в полицейската психика хората са проблем, защото не са предсказуеми, като близкия ти бизнес-кръг, на който раздаваш държавни поръчки.

А и пенсионерите са опаки хора. Искат да живеят нормален и достоен живот и не търпят някой постоянно да ги лъже в очите или да ги използва като удобно извинение за собствената си радикална глупост. Но този върховен цинизъм, превърнат в политическо послание, трябва постоянно да бъде припомнян, защото не бих се учудил, ако тези наистина мислят така. И всеки човек в амфитеатъра в Пловдив, който е ръкопляскал на това брутално изказване, трябва да бъде лишен един ден от пенсия.

Тогава бързо ще преоцени собствените си политически виждания…

И последно.

Експремиерът трябва да е особено внимателен, когато ражда такива бисери на върховен цинизъм. Защото времето е безпощадно към него, към неговата партия и към всичко, което той представлява. Защото стремително се приближава към възрастта за пенсия и искам да видя как ли би отишъл един ден да си я вземе, след като е говорил преди всичко това.

Там ще го чакат много хора. Ама много.

Те ще знаят какво да му кажат.

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели