Тантра и отношението съм себе си

1
Добави коментар
elitsa.kostova
elitsa.kostova

Тантра и отношението съм себе си

Публикувано от EosElitsa на април 14, 2013 в Мозайка на Света, „Аз” мозайка | 0 коментара

 (ПоРедица за Увереността и отношението към себе си)

„Тантра казва: Най-напред промени съществото си, а след това дейността се променя автоматично, от само себе си. Най-напред постигни едно различно съзнание, а то ще бъде последвано от друг тип дейност, поведение, характер.

Тантра вярва в съществото, а не в дейността и характера. Затова е наречена освен това и „Песен на човешката дейност“ – защото след като е трансформирано съществото, се трансформират и твоите действия. Това е единственият начин да се променят действията ти. Кой някога е бил способен директно да промени своите действия? Можеш единствено да си даваш вид.

Ако в себе си таиш гняв и искаш да промениш действията си, какво ще направиш? Ще потиснеш гнева и ще демонстрираш един фалшив образ; ще трябва да си сложиш маска. Ако в себе си носиш желанието за секс, какво ще направиш, за да го промениш? Можеш да дадеш обет за целомъдрие – за брахмачария – и да се правиш на целомъдрен, но дълбоко в тебе вулканът продължава да бушува. Седнал си върху вулкан, който всеки момент може да изригне. Непрекъснато ще трепериш, непрекъснато се страхуваш.

Не си ли наблюдавал така наречените религиозни хора? Непрекъснато се страхуват – страх от ада – и постоянно се опитват по някакъв начин да попаднат в рая. Не знаят обаче какво представлява рая; изобщо не са го вкусили. Ако промениш съзнанието си, раят влиза в тебе, а не ти отиваш в него. Никой никога не е отивал в рая и никой никога не е отивал в ада. Нека се реши веднъж завинаги: раят идва при тебе, адът идва при тебе – всичко зависи от тебе. Каквото повикало, такова се отзовало.

Ако се промени твоето същество, незабавно ставаш достъпен за рая – раят се спуска върху тебе. Ако съществото ти не се промени, си в непрекъсната борба; опитваш се насила да наложиш това, което го няма. Ставаш фалшив, фалшив и все по-фалшив, раздвояваш се на две личности, превръщаш се в шизофреник. Раздвоен…Демонстрираш едно, но си съвсем друго. Твърдиш нещо – никога не го правиш, правиш нещо друго. А след това непрекъснато играеш на криеница със себе си. Тревогата, безпокойството, са нещо съвсем естествено при това състояние – това представлява адът.“

Ошо

БлагоДарение на http://pims.ucoz.net/

 

 

 

Be Sociable, Share!