MKT360

3
Добави коментар
RadoStna
RadoStna

Истерията около българските изпълнители расте всеки ден. Нови записи, концерти, изпълнения по клубовете и хиляди фенове. Как се управлява имиджът на родните звезди и от какво имат нужда рап изпълнителите – попитахме собствениците на Star PR, агенцията, която успя да натрупа значителен опит в тази сфера през последната една година. Биляна и Тео говорят за срещите с клиентите си в 2 часа през нощта и за техните специфични желания.

Как бихте описали Star PR на непознат човек?

Tео: Шегуваме се, че сме като „Смъртоносно оръжие“, само двама, но много разрушителни.

Биляна: Иначе сме малка PR агенция, с идеята да сме „другите PR-и“, без лъскави офиси и претенции, планове за петилетки и така нататък. При нас нещата се случват много спокойно, без излишно напрежение, границата между приятели и клиенти (поне досега) се размива. Не искаме да сме непознати лица зад някакъв email.  

Tео: Като ни питат защо се казваме Star PR, обикновено отговарям: „Аз съм стар, тя е PR“.

 

Как стигнахте до тук – двамата, агенцията, клиентите?

Tео: Ъпсурт си търсиха някого, с когото да работят покрай парчето „Бела жига“ и се сетиха за нас. Лека-полека станахме хората, за които се сещат рапърите, когато им потрябва PR, при това често в малките часове на нощта. Може би и това ни отличава – нещо като денонощна PR агенция сме. 

Биляна: Появи се лейбълът Facing the Sun, харесахме се и така започнахме да работим с всички техни артисти – Ъпсурт, 100 Кила, Лора Караджова, Goodslav, YoungBByoung и др. После ни потърси организаторът на инициативата Мовембър в България – Митко Тодоринов и нещата съвсем потръгнаха. В последствие се появи проект, свързан с изкуство, започнахме да работим с италианския художник Албино Питти, много ми се иска да се развием и в тази посока – организация на изложби, пърформънси и други активности в сферата. 

 

На коя агенция бихте искали да приличате или от кого се вдъхновявате?

Tео:  Елиът Минц – рокенрол пиарът. Списъкът с клиентите му включва Дилън, Ленън, Диана Рос и напоследък Крис Браун и Парис Хилтън. Предпочитам го в силния му период, разбира се. 

Биляна: Джон Фавро – не е точно PR, но е човекът, който на 27 години пише речите, с които Обама става първият чернокож президент. Явно има талант да убеждава. Казват, че успехът му се крие в това, че не се взима твърде насериозно. Май и ние така. 

 

Трудно ли се работи с музикални продуценти?

Tео: Не. Забавното е, че работните срещи се случват в 2 през нощта и не са класически планьорки в заседателни зали с екселски таблици. И май това им е най-хубавото. 

Биляна: Имаме правило, че когато артистът (нашите артисти сами се продуцират) повтори три пъти нещо, било то и крайно безумно, значи е сериозен. 
 

Имате ли стратегия за справяне с кризисни ситуации, предизвикани от страстни малолетни фенки?

Tео: Все още не, но покрай истерията около 100 Кила май ще се наложи да помислим в тази посока. Маниакалната фенщина има модерни измерения и това са съобщенията във Facebook.

Биляна: Добре е, че малолетните не ги пускат по клубовете. 

 

Кои са тънкостите на PR-а в тази сфера?

Tео: Да намериш правилния начин да общуваш с артистите, които обичат нещата да се случват от първия път, желателно е да е забавно и да са минимално ангажирани с неизбежната бумащина. 

Биляна: И двамата имаме сериозен бекграунд в медии, който със сигурност ни е от огромна полза. Тео е бил част от екипа на някогашния Егоист, писал е за Нов ритъм, Капитал Light и други, в момента е сценарист на български сериали. Колкото до мен – през последните години бях отговорен редактор на Intro. Благодарение на работата в медии и въобще писането смятам, че усещаме от какво се нуждаят журналистите като текстове. Знаем колко е важно PR-ите да реагират бързо и адекватно, защото сме били от другата страна – и ние сме искали снимки във висока резолюция например, а някой ни е пускал кадри от Facebook. 

 

Какво липсва на PR агенциите, които обслужват музикалните изпълнители у нас?

Tео: Личен контакт и общ експириънс с изпълнителите. Ако обичаш тяхната музика помага. Лесно е да работиш по проект, на който сам си фен. 

Биляна: Това, което липсва на много PR-и у нас, не само на тези, които представляват артисти, е усещане за граница, доколко можеш да „досаждаш“ на медиите и да искаш каквото и да било от тях. В крайна сметка трябва да сме си взаимно полезни, а не нещата да текат само в едната посока. 

 

Какво най-често искат клиентите от вас?

Tео: Някои искат да обиколят всички телевизии, други да ги пазим от медиите. Строго индивидуално е. 

Биляна: Често им трябва още едно мнение за нещата, които правят, някой, който гледа от друг ъгъл и има поглед кой, на какво и как реагира. 

 

Как намирате нови?

Tео: Най-често те ни намират. При нас най-силно работи рекламата от уста на уста. Отскоро имаме и сайт www.starpr.bg, чрез който всеки може да се свърже с нас. 

Биляна: През последните месеци се получи нещо като верижна реакция – всеки от хората, с които сме работили ни препоръчва на нов клиент и още, и още, май не ни е останало време да PR-стваме самите себе си. 

 

Какво казват за вас хората, с които работите?

Tео: Един наш артист каза, че му харесва да работи с нас, защото сме като в „Джери Магуайер“. Там героят на Том Круз беше много амбициозен агент, който в един момент го стегна шапката и заедно със своя колежка – героинята на Рене Залуегър – се отцепиха и започнаха да представляват един-единствен спортист, постигнаха невероятни неща заедно, само с единия ентусиазъм. 

Биляна: И понеже не приличаме на Том Круз и Рене Зелуегър вероятно има предвид начина ни на работа.   

 

За Биляна Славейкова: Биляна завършва Журналистика в Софийския университет и съвсем естествено се отдава на редакторска дейност. Години наред работи в изданията на HiEnd Publisuhig – списанието на Mall of Sofia, списание Intro, специализираното издание на Germanos. Заминава се активно със забавно-образователна програма Fortissimo Family като PR. През 2012 г. основава Star PR заедно с Teo Чепилов. 

 

За Тео Чепилов: Тео учи в Американския колеж, както и в НАТФИЗ. Познаваме го като един от създателите и сценартисти на „Стъклен дом“, „Под прикритие“ и „Домашен арест“.  Пред това Тео е бил част от екипа на списанието Егоист, писал е за Нов ритъм, Капитал Light. Днес той е горд съосновател и на бутиковата PR агенция Star PR заедно с Биляна Славейкова.