Пролетни храни за красива кожа

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Наскоро ви разкрихме някои от тайните на звездите за ослепителна красота и поразителен външен вид. А именно специалните им хранителни режими, които освен за хармонична фигура, благоприятстват и за хубава кожа, здрави нокти и бляскава коса.

Това е поредното доказателство, че храненето е в основата на цялостното състояние на организма, включително и външния вид. Пролетта ни предлага страхотни възможности за такова разкрасяване, чрез свежите плодове и зеленчуци. Те съдържат антиоксиданти, витамини и минерали, които карат кожата да засияе отвътре навън.

Нашите колеги от Kulinar.bg разкриват кои са най-подходящите храни за цялостно пролетно разхубавяване.

Тиквени семки

Вкусните семки съдържат ключовия минерал цинк, който има цялостен ефект върху красивия и здрав вид на кожата. Богати са и на есенциални мастни киселини като омега-3, омега-6 и омега-9. Намаляват възпалителните процеси, които са в основата на образуването на пъпки и други възпаления по кожата. Пробвайте да ги поръсите върху салати, добавете ги към пасирани напитки смуути или просто си хапвайте от шепа по пътя за работа.

Рукола

Ароматната и леко остра рукола съдържа два жизненоважни елемента за красива кожа – витамин А и сяра. Хлорофилът в нея е мощен детоксикатор. Отново можете да я добавите в салатата, в сандвич или пък блендирана на сутрешен зелен сок.

Репички

Един от символите на пролетната салата се оказва и незаменим разкрасяващ продукт. Според някои специалисти репичките носят най-голяма полза за кожата, поради множество важни елементи. Сяра, силиций и витамин С подпомагат произвеждането на колаген, укрепват кожата и стимулират циркулацията.

Освен в любимата зелена салата, ви предлагаме да ги хапвате с ядков пастет или сурови като междинно хапване.

Авокадо

Вече знаем колко полезни са мазнините на авокадото. Кремообразният плод ни зарежда с множество витамини, а комбиниран с храни, богати на картеноиди като домати, чушки или пък моркови подобрява усвояването на антиоксиданти с 5 пъти!

Конопено семе

Освен богати на протеини, малките семенца съдържат и много аминокиселини, важни за строежа на косата, ноктите, мускулите и кожата. Те са същински склад за полезни антиоксиданти от омега-3 комплекса, които се борят срещу възпалителните процеси, които са причина за почти всички несъвършенства на кожата ни. Затова добавянето на конопено семе в салати, сокове и закуска може да спомогне за превенцията и справянето с кожните проблеми.

Още интересни и полезни статии от Kulinar.bg:

Сок за закуска – новото кафе!

Реалните истории на Палео диетата

Лекарство срещу затлъстяване?