Специализация за трапец и врат

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Това е програма с любимите упражнения на британския културист от миналото Рег Парк. В сравнение с други културисти от 50-те години Парк е имал изключително добре развит раменен пояс и врат. Рег напълно е олицетворявал така наречения „power look“.

Програма:

1. Гребане с щанга от наклон напред – 5 х 7-10 – упражнението може да се изпълнява и с лек чийтинг.

2. Висока тяга от кутии или стойка – 5 х 5 – при това упражнение щангата трябва да ви бъде на нивото на коленете. След като издърпате щангата, Рег препоръчвал трапецовидно повдигане на раменете, като задържате за малко в горно положение и пускате.

3. Обръщане на щанга от стеж с прави крака – 5 х 5 – при това движение обръщате щангата само със силата на раменния пояс, гърба и ръцете, без да използвате краката и таза.

4. Гребане с щанга тип “ хеликоптер“ – 4 х 8 – в стриктна форма.

5. Борцов мост – 4 х 8 – това било любимото упражнение за врат на Парк – той използвал подложка, за да предпази главата си. Рег изпълнявал упражнението с допълнителна тежест, която държал над гърдите си, но в началото вие започнете движението само със собственото си тегло.

6. Упражнения за врат с шлем или кърпа – Рег Парк изпълнявал различни упражнения за врат с помощта на шлем, на който се закачат тежести, или с кърпа, във високи повторения, докато се умори. 

Препоръки

Подходяща е за средно напреднали и напреднали трениращи.

Почивайте по 2 до 3 минути между сериите.

Програмата може да включите в деня си за гръб или рамене.

Но ако искате сериозно да акцентирате върху раменния пояс и врата, е хубаво програмата да се изпълнява два или (при добро възстановяване) три пъти седмично.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.