Сватба в Боровец? Не е нужно да си баровец

1
Добави коментар
tedolina
tedolina

от Георги Стоянов
Актуалността на темата за сватбите извън София е нараства заедно с главоломното увеличение на цената на кувертите в столичните ресторанти.

Истории като тази, че сватба в Банско през лятото (куверти+разходите за спане на гостите) е приблизително равна на сметката в приличен столичен ресторант, ми  се струваха по-скоро като градски легенди, отколкото да се доближават до реалността. До 30.03.2013.

Датата на сватбата на наши клиенти в хотел Лион в Боровец.  Равноотстоянието на курорта от София и Дупница- родните градове на нашите младоженци е било основната причина за избора му , а хотелът-единодушно избран от булката в след  фирмено събитие.

Нашата задача беше свързана основно с помощ при избора на вендори и организация на сватбения ден и нямахме ангажимент при преговорите с хотела и ресторанта. Затова и някак неглижирах това перо от бюджета.

Какво обаче се оказа?

Оказа се, че разликата в кувертите е с повече от 20 лв. в сравнение с повечето 4-звездни хотели на територията на София.  Не стига това, но и порциите бяха повече от прилични и отлични на вкус. Сервитьорите бяха невидими през цялото време, управителката Таня седя наравно с тях, докато и последните гости не се преместиха в лоби бара към 3:30 (един час след официалния край на тържеството), за да им помогне да подготвят салона за закуска. Да не забравя и пълното съдействие по всички въпроси, които имах в подготовката на сватбения ден. Като човек с опит в ресторантският бизнес  бях истински впечатлен от професионализма и отношението, което съпътстваше работата ми в сватбения ден на Марина и Митко.

В крайна сметка се убедих, че сватба в Боровец всъщност не е никак лоша алтернатива. Особено в слаб за курорта сезон какъвто е лятото. Ето предимствата:

♥ Дори ако вие поемете нощувките на вашите гости, сумата ще е съизмерима с тази на кувертите от софийски ресторант от същия клас.

♥ Ще подарите едно различно преживяване на гостите си.

♥ Ще получите една идея по-специално отношение от персонала. Най-малкото, защото разнообразявате скучното лято.

♥ Сватбената ви фото-сесия има всички предпоставки да бъде забележителна.

♥ Ще избягате от жегата в Мордор

♥ Разстоянието до София е близко и можете да ползвате столични вендори без услугите да им се оскъпяват значително

Но не всичко е цветя и рози, разбира се. Има и фактори, които трябва да се вземат предвид преди да планирате сватба извън София.

♦ Рискувате присъствието на по-възрастните баби, дядовци, лели и чичовци. В очите им пътуване, настаняване в хотел и след  това сватбен купон са прекалено екстремно преживяване.

♦ Фактът, че допълнително ще разходите гостите си, почти сигурно това ще се отрази на съдържанието на пликовете, които ще отворите в първата семейна сутрин.

♦ Променливото време в планината може да промени плановете ви за фото-сесия на открито.

♦ Ако искате да спазите класическата постановка – граждански , църковен ритуал ( в Самоков като най-близо) ресторант  изтощението ще превземе  гостите ви още след кумското хоро.

♦ Определено трябва да отделите повече време за организация или да наемете сватбен агент, за да ви помогне.

В крайна сметка , ако вие живеете в София, но голяма част от гостите ви не, хубаво е да помислите за сватба извън рамките на града. Не само, че е по-приятно, понякога може и да ви излезе по-евтино.

Сватба в Боровец? Не, не е нужно да си баровец.