Как да изберем правилната диета

1
Добави коментар

Изборът на подходящ хранителен режим е от изключително значение за това дали диетата ни ще бъде успешна или напротив – ще задълбочи още повече проблемите ни с теглото. Естествено, добър вариант е да се обърнете към професионалист, но е важно и самите вие да бъдете нащрек и да сте информирани за възможните вреди от определени диети. От Zdravduh.com дават няколко много полезни съвета.

За да сте сигурни, че няма да си навредите с конкретен хранителен режим, трябва да си отговорите на няколко важни въпроса:

Диетата, която сте избарали да следвате, балансирана ли e. Тоест, включва ли и трите хранителни групи – мазнини, белтъчини и въглехидрати? Все повече диетолози с тревога говорят за разпространените и модерни еднокомпонентни диети. Те залагат на храненето само и изключително с един или няколко продукта (протеинова (месна), ананасова, зелева, алкохолна и др.).

Въпреки че е възможно този продукт като цяло да е полезен и да топи мазнини, не е добра идея със седмици и месеци наред да се лишаваме от разнообразна храна. Това може да увреди трайно обмяната на веществата и след приключването на режима да натрупаме още повече излишна телесна маса. 

Пречистването на организма и лечебният глад не се включват към еднокомпонентните диети, защото те се правят временно с цел прочистване от токсините или при определени заболявания. Ако се практикуват над 3-4 дена, трябва да са под наблюдение от специалист;

Диетата ви свързана ли е с гладуване и прекалено нискокалорична ли е? Не е добра идея сами да си назначаваме изключително лишаващи и строги диети. Разбира се, за да отслабнем, трябва да създадем калориен недостиг, но ако прекалим, можем да навредим на организма си. Все пак, за да функционира правилно мозъкът ни се нуждае от глюкоза. Ако не му я набавим, ще се почувстваме отпаднали, с липса на концентрация и дори депресирани.

А колко време можем да издържим така? Вероятно немного – бързо ще посегнем към хладилника.

Прекалено сложна ли е за следване диетата ви? Колкото добре и природосъобразно да е измислен един режим, ако препоръчва трудни за спазване правила и менюта, няма да можем да го следваме дълго.

Придържайте се към диети с по-гъвкави правила. Такива, които ви дават насоки как да планирате храненията си за деня, как да ги приготвяте, как да прецените „на око“ количествата, които са ви нужни на едно ядене. Те трябва да ви дават и психологически напътствия като как да устоите на натиска от „саботьорите“, какво да правите, ако се отклоните от режима си, как да се храните правилно и др.Обещава ли ви бързи резултати? Определено това е важен показател за това успешна или подвеждаща е една диета. Както знаем, бързите и лесни победи не вещаят нищо добро. Това е така понеже обикновено ефектът е лъжлив. Той се дължи на дехидратация и сваляне на мускулна маса. Експертите препоръчват да сваляме не повече от 0,5-2 кг на седмица.

За да може отслабването да е за сметка на мазнините, то не може да става с по-бързи темпове. Знаете ли колко трудно се изгарят мастните депа, състоящи се от леко и висококалорично „гориво“. Чували сте предполагам, че някои дизели ги карат с използваното олио от някои ресторанти? Така че, направете си сметката – трябва да се потрудите и да се изпотите. И мерете най-вече обиколките, а не теглото.

Прилича ли диетата ви повече на начин на живот, отколкото на строг и лишаващ режим? Да, точно така – подходящият за нас здравословен начин на хранене не може да се спазва за малко и после пак да се върнем към вредните навици. Трябва да го превърнем в начин на живот.

Това няма да е трудно, когато веднъж почувстваме прилив на енергия и лекота. Освен това в един балансиран режим не трябва да има забранени храни – и сладкишите, и червеното месо би трябвало да може да се включват отвреме-навреме. Разбира се, говорим за няколко пъти месечно, но не трябва напълно да се лишаваме от тях. Алкохолът при умерена употреба е също допустим.Друг съществен момент е да се запитате чувствате ли се добре, когато спазвате конкретна диета? Раздразнителни ли сте, отпаднали и уморени за дълъг период от време? Страдате ли от липса на концентрация? Лично на вас понася ли ви този режим?

Ако например, имате сериозни стомашни проблеми, може суровите плодове изеленчуци и прекалено фибри да не ви понасят. Тогава трябва да предпочитате по-малко агресивни за стомаха храни – приготвени на пара, например.

Ако пък сте алергични към ядки, ягоди, яйца или млечни продукти, логично е, че ще ги избягвате, въпреки че се приемат като много здравословни.

Усетете сами кога се чувствате добре, опознайте себе си и изберете най доброто за вас!/еdna.bg