Изненадите на папа Франциск

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Жан-Мари Геноа, в. Фигаро
 

Папа Франциск. Снимка: от тв екрана

Папа Франциск не спира да ни изненадва. В неделя по обед на площад “Свети Петър” той събра 80 000 души за молитвата, посветена на радостта на Дева Мария от христовото Възкресение, която се произнася традиционно всяка неделя в 40-те дни след Великден. Тази типична за празниците многочислена аудитория се очертава да се превърне в нещо обичайно за обикновените недели, в които Франциск произнася традиционната си Ангелска молитва.

Следобед папата напълни базиликата “Сан Паоло фуори ле муре” (Свети Павел извън ватиканските стени) – една от четирите най-големи базилики в Рим. Така Франциск изпълни пълния преход по окончателното му встъпване в длъжност. Това за него беше още един повод да произнесе една пламенна проповед, в която, обръщайки се на “ти” към християните, ги призова за радикална промяна, за да познаят “святостта на всекиедин ден” и да създадат “средна свята класа”. Папата призова духовниците, както и богомолците да “прокудят” непоследователността от живота си, защото тя “подкопава доверието в Църквата”.

Но най-голямата изненада папата поднесе определено в събота, точно месец след като беше избран начело на Римокатолическата църква. Той обяви намерението си да реформира ръководството на Църквата, в частност Римската Курия. За целта той създаде международна комисия от съветници, съставена от осем кардинали. От тази неформална група Франциск поиска да обмисли как най-добре да се управлява Църквата, за да се подготви реформа в тази насока.

Първото заседание на групата ще е в началото на октомври. Дотогава осемте кардинали, от които само един е “римлянин”, ще обменят мисли помежду си. Те ще споделят мненията си и директно с папата. Това въвежда нов начин на работа в Светия престол. Така Държавният секретариат – централната администрация на Църквата, вече няма да е централният информационен и команден център. Център, който папа Франциск се постара все пак да не обиди, като го посети миналия четвъртък. Той не произнесе никаква реч там, тъй като подобно нещо не се прави, но не спомена и нищо за предстоящата реформа. Папата само поздрави секретариата за свършената всекидневна работа. Но тази структура всъщност е в окото на бурята. Не заради приумица на папа Франциск, а заради кардиналския гняв, изразен на висок глас от доста от кардиналите преди конклава.

Накратко, папата иска да продължи реформата на курията, поведена открито от Йоан-Павел Втори от 1985 г. до 1988 г., чието приложение, заради вътрешна пасивна съпротива, беше само частично. Папа Франциск иска в същата динамика да осъществи онова, което Вторият ватикански консилиум реши – една по-голяма колегиалност в управлението на Църквата. Франциск иска да сложи край на “папския двор” и на “римското централизиране на властта”, за да приобщи още повече кардиналите и епископите от всички континенти във вземането на важните решения.

За целта папа Франциск избра кардинали “тежка категория”. Италианският кардинал Джузепе Бертело е начело на правителството на държавата Ватикана (тук не става дума за Римската курия, а за града-държава Ватикана). Той има репутацията на изключително честен и непоклатим духовник. В началото на 21 век той беше нунций в Мексико по времето, когато трябваше да се сложи край на двойнствения начин на живот на отец Масиел, основател на Легиона на Христа и на Христовото царство, за когото впоследствие се оказа, че е насилвал сексуално момчета и е поддържал връзки с най-малко две жени, които му родили шест деца, за две от които се твърдеше, че също са били насилвани от него.

В комисията е включен и архиепископът на Бостън кардинал О’Мали от Ордена на капуцините, който уреди чрез извънсъдебни споразумения педофилския скандал там. В комисията е и кардинал Монсенгво, архиепископ на Киншаса (Демократична Република Конго), кардинал Пел, архиепископ на Сидни в Австралия, и по един чилийски, индийски и германски кардинал. Кардинал Марадиага, който е полиглот и е от Хондурас, е натоварен за координацията между членовете на комисията.

В проповедта си от неделя вечер в “Сан Паоло фуори ле муре” папа Франциск обяви “лов на идолите”, което отразява в какво състояние на духа той се готви да започне тази титанична реформа. Папата призова всички католици да се отърсят от множеството “малки и големи идоли, които ние имаме, в които търсим убежище и сигурност, или на които често пъти поверяваме сигурността си. Това са идоли, които ние често пъти пазим в тайна. Тези идоли са амбицията, жаждата за успех, егоцентризмът, склонността към властване над другите, претенцията, че човек е единствен господар на живота си”.

БТА

Етикет: