Овче сирене от краве мляко

14
Добави коментар
plam
plam

Ако не с друго, името на земеделския министър Валери Цветанов ще остане в най-новата история на България с идеята за връщането на стария Български държавен стандарт (БДС).

И с добавената стойност: стандартът можело да се ползва доброволно от преработвателите, но щял да бъде знак за потребителите, че купуват качествена и безопасна храна.

От подобни министерски брътвежи настръхват косите на всички участници на пазара – и на производители, и на потребители. Защото и едните, и другите искат спазване на европейски стандарти. Иначе защо са ни рога и копита в саламите и луканките…

Само броени часове след седмия вот на недоверие от който правителството пак оцеля, отново се сипят лозунги от недалечното минало – дайте пак да дадем!

И не излиза ли от призива на министър Цветанов, че новите закони в областта на храните, а и не само на тях, които са хармонизирани с европейските, са по-калпави от старите български държавни стандарти.

Ами това си е чиста проба призив за неспазване на европейските стандарти. Затова пък вече са формирани работни групи от многобройни чиновници, експерти и потребители, които ще претакат да се върне или не БДС.

На всичко отгоре европейските институции трябва да се съгласят с нашия стандарт, нищо че никой не забранява той да се ползва доброволно.

За подобни казуси ЕС е предвидил специални помирителни процедури, патентоване на храни с географско наименование, които са плод на стари изпитани рецепти – от „истинско“ сирене и кашкавал до „истински“ кренвирши, салами и луканки.

А не както показа в предаване по Нова телевизия директорът на Българската асоциация на потребителите Богомил Николов – пакет овче сирене, на чийто етикет пише, че то съдържа: краве мляко, сол, вода и закваска.

Едва ли стандартите пречат на министър Цветанов и на подопечния му нов генерален директор на ветеринарните служби Йордан Войнов, който отговаря на пазара да има безопасни за здравето на хората храни, да се осъществява строг контрол върху производители, преработватели и търговци. Това е тяхната работа!

******* „Икономически живот“ е национален седмичник с 43-годишна история, на медийния пазар е всеки петък. От началото на 2008 г. негов издател е фирма „Хирон 91“, а главен редактор Георги Вулов.