Гълъбарят Данчо Христов от с. Осмар: Повече от 40 години гледам гълъби

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

В самия център на село Осмар, община Велики Преслав, се е кротнала чудесната селска къща на Данчо Христов и Иванка Златева, а в широкия двор са се разпрострели огражденията на гълъбарниците. Тази близост спомага с часове да се наслаждават на птиците си, а пенсионерът Данчо Христов е приказлив, когато ти показва живата украса.

Повече от 40 години гледам гълъби и съм се убедил, че когато съм в това малко стопанство, се разтоварвам и съм много спокоен.

Сега те са 150 броя от породата английски кариер

Това е древна порода, възникнала в Югозападна Азия. Англичаните са я създали и оттам идва в Европа, като придобива съвременния изложбен вид – птиците са високи, стройни, с горда осанка и официално ги наричат краля на гълъбите. С Иванка Златева заедно ги гледаме и имаме общи успехи, усмихва се доволен стопанинът.
Гордее се с гълъбите семейството, защото има голямо признание в Европа. Донесли са европейски титли и международни награди от Нитра, Чехия, а от Лайпциг, Германия – четири отличия. Най-хубавото е това, че водят селекцията на английския кариер,

което им носи слава не само в нашата страна, но и в Западна Европа

Разнообразие от цветове се получава и всяка година се опреснява кръвта, като се закупуват гълъби, които са световни и европейски шампиони от Унгария, Германия и Франция. Разменят се и такива, които водят до селекцията на всички цветове. Двамата гълъбовъди разказват, че имат разцветки, които са уникални за България и само те ги притежават за страната и в Европа, и то най-вече от жълтите цветове. А когато хобито е навлязло толкова силно в душата, тогава и успехите са още по-сладки.
От А до Я са разцветките при нашите гълъби от породата английски кариер и постоянно си ги поддържаме. Изградили сме си малка ферма, много удобна, разделена на квадратчета с мрежа, за да не влизат врабчета и да разнасят болести. Поставили сме дървен под, за да им е топло, когато слизат на земята. Сградата е с южно изложение. Всяка двойка си има клетка, силна храна, витамини, ваксинации постоянно и, общо взето, голяма любов е необходима. Денем по десетина часа стоя в гълъбарника, твърди Данчо Христов.

Очевидно обаче не само любов е нужна, но и доста средства,

защото удоволствието е скъпо,

казват собствениците на съвременната ферма. Цените на английския кариер варират от 70 до 500 евро в зависимост от качеството и от разцветките.

Миналата есен на европейското изложение в Лайпциг германец и поляк си купили от българското производство гълъби по 160 евро, защото много ги харесали. Много ни са добри птиците, затова и интересът от чужбина е толкова голям, казва домакинът, а Иванка Златева допълва: Обичам ги тия английски кариери. Те са любимите ми птици, още от първия път като ги видях, преди 17 г., се влюбих в тях. Познават ме гълъбите и като вляза при тях, идват и кацат върху мене. Пък и се разтоварвам във фермата най-пълно.

Георги НИКОВ