Посоченият за агент Радослав Габровски: Когато пише, че съм вербуван, не съм бил дори в България

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Нека цяла България, всички мои приятели, всички мои роднини, всички мои колеги да разберат, че аз нямам абсолютно никаква съпричастност към Държавна сигурност. Така емоционално посоченият за кредитен милионер-агент доц. д-р Радослав Габровски, преподавател в Стопанската академия в Свищов, се изказа в предаването на Нова телевизия „Часът на Милен Цветков“. Той разбрал, че има „някакво картонче“ на 26 октомври 2012 година. Тогава отишъл да в Комисията по досиетата да провери информацията. „Там пише „вербуван“, пък аз не съм вербуван“, заяви той. С псевдонима „Ганев“ пък изобщо не се идентифицира.

На всичкото отгоре в показаните му документи никъде не било записано, че е снет от отчет. Това означава, че той работи за ДС и в момента.

„Този Райков, вече се сещам, че вероятно е пуснал картонче, защото им се плащаше тогава от 120 до 180 лв. И това е само белегът. А датата, за която пише, че съм вербуван, аз не съм бил в България. Бях с българска група в ГДР. Това си го спомням, точно“, категоричен беше икономистът.

Възмутеният Габровски изпратил възражения до Комисията по досиетата, до Административния съд и до Народното събрание. Никой не му дал отговор, прехвърляли си сигнала. Даже в Административния съд не го разбрали какво иска.

„Аз ще продължа да търся в Окръжното управление на МВР-Русе да ми намерят паспорта и да се видят печатите кога съм напуснал България“, закани се той.

Според него, в документите имало доста разминавания. Той ще поиска комисията да докаже по безспорен начин изнесените от нея твърдения за принадлежност към ДС.

„Какъв кредитен милионер? Целият град знае какъв съм. Че съм бил председател на борда на директорите за това ли?“, попита той и направи връзка с предприятието „Свилоза“. Габровски изтъкна, че докато участвал в управлението на предприятието правил всичко възможно за неговото спасяване, предотвратявал масови съкращения и помагал на работниците, включително и финансово.