Малка, спретната къщурка и вода навред

1
Добави коментар
Fenris
Fenris

Мъничка къщичка върху мъничка скала насред река Дрина недалече от град Bajina Basta – Сърбия, издържа на напора на водата вече 45 години и дори за това време преживява няколко мощни наводнения.

Строежът, който на практика балансира върху ръба на скалата стана местна забележителност и към днешна дата привлича много туристи. Най-интересното е, че едностайното жилище е изградено от няколко плувци.

В един прекрасен ден през 1968 г. няколко ентусиасти решили, че имат нужда от място за отдих по време на спортните си серии. Отначало те просто направили върху скалата малка настилка. Но времето си вървяло и потребностите за по-голям комфорт нараснали – просто, за да се скриват от вятъра и слънцето.

Материалите за строителството били превозени с лодки и каяци, а част от тях просто пускали надолу по течението и събирали, когато достигали близо до скалата.

Къщичката в туристическите пътеводители се описва като „уникален оазис в природата, свободен от ограниченията и недостатъците на цивилизацията”.

Б.р.: Ако сега някой предприемчив българин или кой да е от 27-те страни в ЕС тръгне да прави това – направо е обречен. Никой няма да му разреши да замърсява природата. Какъвто и бизнес план да направи, в каквито и туристически маршрути да го включи.

Със сигурност и двете страни – и забраняващите, и желаещите да строят в прекрасни кътчета на природата, си имат своите аргументи, които трябва да се уважават (нека си припомним какви плажове имахме у нас, и колко безконтролен бетон ги погуби) .

Но да си представим какво става, когато на някой турист или пък на собствениците на къщичката им се допишка – видимо тук няма пречиствателна станция.

От друга страна обаче – вижте какво се е получило – като в приказка е.

Явно в мярката е всичката магия…
 

(Visited 7 times, 1 visits today)