Ваня Костова в клуб „Над 55“: Не се разделям с мечтите, а с илюзиите, с лъжите и заблудите, които някой друг ми е създал

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Рожденицата с божествен глас, широко открито чело и неизменните очила Ваня Костова е в почетния клуб на “Над 55”. Да не забравяме, че певицата e и млада баба. Синът й Боян Михайлов и снаха й се сдобиха с първата си рожба – красиво и гласовито момиченце, на което Ваня не може да се нарадва.

Как ми минава денят ли, никога – по един и същ начин, казва певицата. Веднъж – като артистка, неспокойна, обладана още със събуждането си от напрежение или сценична треска; друг път – като обикновена домакиня и майка; трети път – недоспала, вдъхновена, осенена от някаква творческа идея; или пък – лекомислена, хванала пътя с приятели и хукнала накъдето й видят очите… Най-новата ми песен се нарича точно така – „Лекомислие“. Тя е на композитора Валери Костов по едноименното стихотворение на Марина Цветаева.

С годините, дори и да се разделим с някоя друга мечта, продължаваме ли да мечтаем, значи сме ги имали в изобилие. Аз не се разделям с мечтите, а с илюзиите, с лъжите и заблудите, които някой друг ми е създал. Най- хубавият период от живота ми все пак си остава детството. Обичам цветята да са живи и неоткъснати. Обичам ги, когато не служат за извинение. Бях още толкова малка, че не можех сама да се кача на леглото. Майка ми ме вземаше на ръце, които ухаеха на крем “Дунавски вълни”, и ме слагаше да спя. Най-щастлива съм била като дете, в ръцете на майка ми.

Изглеждах кротка, но бях от тихите води. Уж не правех бели, но имах ужасно влечение към бягството

Когато и където ми паднеше, все бягах. Започнах още в детската ясла. Когато започнах с пеене да си вадя хляба. Бях на 16. Майка ми дори ме подкрепяше. Смяташе, че за да стана добра певица, наистина трябва да работя с истински професионалисти. И че ако чакам първо да завърша гимназията и после да се уча да пея, тогава вече щяла съм да бъда стара. След като веднъж бях започнала да пея, вече с нищо друго не ми се искаше да се занимавам. Свиря на китара, за акомпанимент. Най-добрите ми приятели са тези, които ми казват истината и не ме лъжат. Които не се изпаряват, когато имам нужда от морална подкрепа или твърдо рамо. Които ме вдъхновяват и мотивират да надскоча себе си или просто ми въздействат релаксиращо и успокоително. Всички тези, за които и аз самата съм същото.

Малко или много, приятелите нека да са верни, за да е щастлив човек за това, че ги има

Ваня Костова крила години наред от детето си, че баща му ги е изоставил, разкри самата тя пред Гала. Звездата на „Тоника СВ” не смеела да каже истината, за да не расте синът й с усещането, че има само един родител. Самата певица е израснала без баща. Той ги напуснал, когато изпълнителката била едва на 10 години. След това не поддържала никакви отношения с него, както и майка й.

Ваня изживяла огромен стрес от раздялата на родителите си и затова не искала синът й да повтаря нейната съдба

На неговите въпроси тя отговаряла по един и същи начин – че баща му е много талантлив музикант и работи в чужбина. Двамата се срещат, още докато Ваня е ученичка в английската гимназия в Бургас и вечер пее по заведенията. Бащата на Боян се казва Любен и е диригент на оркестъра, с който певицата обикаля заведенията. Любовта между тях пламва, след като Ваня завършва училище. Женят се на следващата година. Малко след като Боян се появява на бял свят, баща му получава примамливо предложение за работа в Норвегия. Ваня пък вече е вокалистка на „Тоника СВ”. Нито тя успява да напусне групата и да замине при него, нито пък той – да напусне работата си и да се прибере при семейството си. След години обаче Ваня и Любен успяват да възстановят приятелските чувства един към друг.

Екипът на в. “Над 55” и всички наши читатели пожелават на Ваня Костова много здраве, любов, творчески успехи и усмивката никога да не слиза от лицето й, а светлина да не спира да струи от очите й!

Поли БОЯНОВА