Лекува ли се дискова херния с лазер?

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Д-р Асен Хаджиянев

На читателския въпрос отговаря д-р Асен Хаджиянев, специалист неврохирург, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, асистент в Катедра по неврохирургия на Медицински университет-София

Спондилодискогенните миелорадикуларопатии са дегенеративни заболявания, които могат да се проявят при хора от различни възрасти. Популярни са като дискови хернии и дископатии, засягащи най-често лумбалната и шийна област, по рядко гръдната област. Оплакванията са свързани с болка в поясната област, нарушена походка, принудително изкривяване на тялото, болезнени точки в определена област на гръбнака, изтръпвания на крайниците, промяна в кожния усет при допир.

Понякога болката се усилва при кихане и кашляне. На практика от такива заболявания страдат хора от различни възрастови групи и професии. При появата на такива оплаквания е необходима консултация от невролог и неврохирург, както и осъществяването на неврообразна диагностика. Една спондилодискогенно обусловена болка, не поддаваща се на лечение с нестeроидни противовъзпалителни, кратък курс с кортикостероиди и различни физиотерапевтични и кинезитерапевтични процедури в рамките на три месеца, винаги поставя въпроса за необходимостта от оперативно лечение.

В част от случаите понякога се налага повече от една операция

Причини за това биха могли да бъдат рецидиви на дисковата херния и образуването на сраствания на мястото на оперативната интервенция. И в двата случая проявата на болковия синдром е обусловена от притискане на нервни структури – спинални коренчета, имащи отношения към сетивните или моторните функции. Появата на парези и/или смущения във функцията на тазовите резервоари изисква особено внимание. В такива случаи спешната оперативна интервенция е задължителна в рамките на 48 часа след настъпването им, в противен случай неврологичният дефицит може да остане необратим и да доведе до трайна инвалидизация.

Оперативната интервенция не бива да се интерпретира като крайна мярка. Понякога отлагането във времето не води до спонтанно оздравяване, а напротив, силно намалява шансовете за пълно възстановяване. В много от случаите пациентите с такива оплаквания се стремят да избегнат оперативното лечение, използвайки алтернативни методи. Голяма популярност в последно време добиха методи като озонотерапия, лазертерапия и радиочестотната ганглиолиза. Внимателно и добре прецизирано обаче трябва бъде решението за тяхното прилагане. Задължително е провеждането на неврообразна диагностика и консултация с неврохирург. Не бива да се прибягва към тези методи в случаите, когато има категорични данни за разкъсване на дисковото тяло и изхвърляне на фрагменти от хрущялната част на интервертебралния диск към гръбначния канал и притискане на нервните структури. Озонотерапията и лазертерапията са напълно неподходящи при категорични данни за дискогенна компресия на невралните структури. Същото важи и за пациенти, при които има наличие на постоперативна фиброза (сраствания) на мястото от предходната оперативна интервенция. Радиочестотната денервация е показана при фасетен болкови синдром или при пациенти, на които е невъзможно да се приложи открита оперативна интервенция с оглед повлияване на болката. Препоръчително е пациентите, преди да се подложат на някои от тези процедури, да потърсят консултация от различни специалисти с цел да се избегне подлагането на ненужни и неоправдани от медицинска гледна точка процедури.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти