Доц. д-р Панайот Куртев: Пушенето увеличава риска за рак на дебелото черво

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Доц. Панайот Куртев, дмн, Клиника по обща и коремна хирургия в Онкологията

Не е трудно човек да оцени предимствата на цивилизацията за здравето, но както всяко хубаво нещо, и тя има скрити, нелицеприятни страни. Една от тях е, че ядем все по-обработени и нетипични за прародителя си храни, които наред с другите фактори на средата и наследствеността поставят на изпитание стомаха и червата. Разбира се, човекът не усвоява изцяло храната, която приема, част от нея е ненужна или несмилаема за организма и той не я всмуква чрез тънките черва, а я изхвърля. С развитието на хранителната индустрия и навлизането на по-обработение продукти клетките контактуват с все повече нетипични вещества. С различна скорост дебелото черво придвижда отпадъка по изненадващо дълъг на пръв поглед път – около 150 сантиметра, и в крайна сметка го изхвърлят през ануса. Но според медицинската статистика все по-често клетките в този критичен участък се израждат в туморни. Дебелото черво се разделя на три части: сляпо черво (цекум), колон и право черво (ректум) и завършва с анус. Случаите на рак във всяка от зоните се увеличават, но най-стръмно расте броят на хората с колоректален рак.

Разговорът как да намалим риска водим с доц. д-р Панайот Куртев, дмн, от Клиниката по обща и коремна хирургия на Специализираната болница за активмно лечение по онкология в София.

– Доц. Куртев, колоректалният рак е сравнително рядко заболяване в развиващите се страни и все по-чест проблем на западната цивилизация, България къде е по този показател?

– Всяка година по света заболяват около един милион души и само половината от тях оцеляват. Предполага се, че големите различия по честота на заболеваемост и смъртност в отделните географски райони се дължат на факторите на заобикалящата среда и начина на живот. Проучванията върху миграционния процес, които сравняват хора, придвижващи се от страни с ниска заболеваемост към държавите с висока, потвърждават влиянието на факторите на заобикалящата среда и начина на живот за развититето на колоректалния рак. Наред с това се забелязва ръст на честотата на случаите в страни, където преди е била ниска, което също предполага намесата на начина на живот и факторите на околната среда като причина. В глобален мащаб като място България е около средата както по заболеваемост, така и по смъртност. В структурата на злокачествените заболявания за 2009 г. колоректалният рак заема второ място при мъжете – 14,4 процента, след рака на белия дроб, който е на първо място с 18 процента. При жените също е на второ място – 12,3 процента, след рака на гърдата – 23 процента. Сред смъртните случаи от злокачествени заболявания също е на второ място, както при мъжете – 13, 8 процента, така и при жените – 15,7 процента. За периода 1980-2009 г. над два пъти повече българи чуват тази диагноза. Нарастване се наблюдава и при смъртността – почти 3 пъти при фактическите и 1,5 пъти при стандартизираните показатели.

– Кои фактори от средата увеличават риска от новооброзувания на дебелото черво?

– Причините за заболяването са свързани със затлъстяването, намалената физическа активност, хормонално заместваща терапия, консумация на червено месо и препържени храни, но и тютюнопушенето. Рискови фактори са и наличинето на полипи и хроничните възпалителни заболяване на дебелото черво и ректума.

– Как започва болестта?

– Може в началото да протича безсимптомно или с коремен дискомфорт, засилена перисталтика, анемия, израз на която е световъртежът, отпадналост, запекът и разстройството с отделяне на кръв и слуз по време на дефекация, както и трудно податливи на лечение хемороиди. Увеличаването на възможностите за откриване на началните симптоми на рака води до навременна диагноза на заболяването. Наличието на специфични тестове за разположените на различни места тумори и апаратурата за това прави възможна едно пресяване на здравото население, което води до ранно откриване. В този стадий лечението е най-ефективно.

– Винаги ли лечението е операция?

– Преди 30-ина години беше изключително хирургично. Често пъти тогава, а понякога и сега, оперативното лечение е за отстраняване на ректума и създаване на изкуствен отвор на дебелото черво към коремната стена – постоянна колостома. Качеството се различаваше съществено спрямо различните хирурзи и резултатите бяха непредсказуеми. Сега сме свидетели на коренно различна реалност, особено при рака на ректума. Важен момент за това ново поведение се оказаха голямата честота на местните рецидиви и установяването в голяма степен на причините за тяхната поява. Компютърната томография, ендоректалната ехография, ядреномагнитният резонанс са адекватни методи за предвиждане на местните рецидиви в голям процент от случаите. Това позволи развититето на методи, участващи наравно с хирургията, като химиотерапия, лъчетерапия, химиолъчетерапия, прилагани преди, след и по време на оперативното лечение. По този начин стана възможно да се избегнат в голям процент от случаите ненужно големите операции и максимално да се съхраният функциите. Преломен момент за намаляване на процента на локалните рецидиви се оказа въвеждането на нов метод за оперативно лечение – това е хирургичен метод, при който се премахва цялата мастна тъкан около ректума, в която се намират и регионерните лимфни възли (мезоректумът), както и комбинирането на хирургичното лечение и лъчелечението. В последно време наравно със строгото спазване на онкологичните принципи се обръща все по-голямо внимание и на качеството на живот на болните.

– В какво се проявява тази загриженост?

– Като цяло лечението на рака цели излекуване, продължителен полезен живот и подобряване на качеството на живот. Основен метод на лечение на колоректалния карцином е оперативният в комбинация от лъчелечение и химиотерапия. В допълнение към специализираните лечебни методи трябва да включват психо-социална помощ, рехабилитация и непосредствена координация с палиативните грижи, за може да се осигури възможно най-добро качество на живот на болните, но в повечето страни в света голяма част от болните с колоректален карцином са с напреднал процес. За тях основен момент от лечението е болкоуспокояващата терапия и палиативните грижи, чиято цел е повишаване на качеството на живот.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти