Бивш вицепрезидент на ФИФА с ново обвинение в корупция

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Бившият вицепрезидент на ФИФА и ръководител на футбола в Северна Америка и Карибския басейн Джак Уорнър подаде оставка и като министър на националната сигурност на Тринидад и Тобаго два дни след като прокуратурата повдигна обвинение срещу него в измама.

Уорнър, който напусна поста в световната централа при грандиозен корупционен скандал, в който беше обвинен, че е купувал гласове на делегати през 2011-а година. На конгрес на КОНКАКАФ в Панама обаче беше разкрито, че той е участвал в машинации като ръководител и е източвал парите на ръководената от него структура.

Делегатите в Панама Сити го обвиниха, че е изхарчил 26 милиона щатски долара от бюджета на футболната федерация на региона, за да построи Център за върхови научни постижения върху земи, контролирани от фирмите му. Така Уорнър е купувал земя от себе си с пари на КОНКАКАФ за цели и средства, които нямат нищо общо с футбола.

Коалиционните партньори в правителството на Тринидад и Тобаго пък поискаха премиерът на страната Камла Персад-Бисесар да отстрани 70-годишния Уорнър от поста за уронване на престижа на страната. Веднага след завръщането си от посещение в САЩ премиерът на тропическата островна държава извика бившия футболен ръководител да си подаде оставката.

„Приблизително 26 милиона долара от активите на КОНКАКАФ са отклонени и няма как да бъдат върнати отново в сметките на организацията, заяви Дейвид Симънс, бивш министър на правосъдието на Барбадос, който оглавява комисията против корупция в регионалната централа.