Вкусни и бързи ястия в тенджера под налягане

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Почти всичко можем да си направим в тенджерата под налягане и още по-хубавото е, че става много бързо. Варива, които иначе могат да се приготвят с часове, се сготвят изключително бързо в тенджерата под налягане. Освен това рискът нещо да загори в нея е доста по-малък отколкото в другите съдове.

Дори да готвите месо, времето, за което ще се приготви продукта е значително по-кратко, отколкото ако го правите в обикновена тенджера. Да разгледаме две рецепти с месо, които не изискват много продукти, но чиито краен резултат е наистина вкусен:

Свинско със зеленчуци

Необходими продукти: 600 г свинско месо, 300 г картофи, 3 глави лук, 300 г тиквички, 200 мл бяло вино, черен пипер, копър, сол и мазнина

Начин на приготвяне: Първо нарежете месото на хапки и го запържете, след това добавете нарязаните на едри кубчета картофи, лука нарязан на ситно, подправките, виното и ½ ч.ч вода. Затворете тенджерата и варете 30 мин, след като се завърти вентила на съда.

През това време нарежете на кубчета и тиквичките и ги добавете, след като трийсетте минути са минали и тенджерата се е поохладила. Затворете отново тенджерата под налягане и пак я върнете на котлона – след като вентила отново се завърти, засечете 5 минути и изключете.

Следващата ни рецепта включва телешко месо и е особено подходяща, ако на вратата ви се появят неочаквани гости.

Трябва ви месо около 600 – 700 грама телешко без кости, което да шпиковате. В предварително направени дупки с помощта на остър нож слагате скилидка чесън, по едно зрънце черен пипер, малко парче сланина.

След като свършите с шпиковането, оставете месото в тенджерата под налягане, залейте го с 1 ч.ч бяло вино и същото количество вода. Следва да добавите чубрица, сол и малко мазнина и да затворите капака. Месото е готово след като минат 40 – 45 минути, след завъртане на вентила.

За пилешкото, приготвено в тенджера под налягане не е нужно толкова време, както при свинското и телешкото. Но следващото ни предложение няма да бъде с месо, а нещо малко по-различно – моркови с лук и сметана. Сами разбирате, че в тенджера под налягане този продукт ще се приготви за още по-кратко време. Идеална гарнитура е за предложеното шпиковано телешко.

Моркови с лук и сметана

Необходими продукти: ½ кг моркови, 3 скилидки чесън, глава лук, 1 ч.л брашно, 2 с.л сметана, черен пипер и сол

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме заедно с чесъна. Морковите нарязваме на кубчета и слагаме при лука и чесъна, добавяме и черния пипер и сола. Поръсваме всичко това с брашното и затваряме тенджерата. Десет минути, след като заврат, тенджерата се изключва. Изчакайте леко да изстине, отворете тенджерата и пресипете в чиния. Преди поднасяне объркайте със сметана.