Злато, злато цена, Инвестиции в злато, Инвестиционно злато, Покупко-продажба на злато, Пазар на злато, Златни монети, Gold,…

27
Добави коментар
borsi
borsi

ЗЛАТО

От неговото откритие преди близо 6000 години, то се счита за  пазител на стойността. Първите златни сечени монети се появяват около 700 г. пр.н.е., когато лидийските търговци започват да ги използват като парично средство.  Златните монети  са представлявали сплав от 63% злато и 27% сребро, известна като “електрум”. Крес, царя на Лидия, може би е първия човек, който започва да използва златото и среброто като парично средство, 550 г. пр.н.е., като сече монети от злато.

 

В ХVІІІ в. Лондон е център на търговията със злато и се формира Лондонския златен пазар – Най-стария и голям пазар на злато.

Сър  Исак Нютон, управител на Кралския монетен двор, пръв определя стойността (или цената) на една трой унция злато като равностойност на малко повече от четири лири. Тази стойност на златото се запазва фиксирана близо 200 години.

До 1870г. повечето от държавите  възприемат т.нар. “златен стандарт”, предложен от Великобритания при уреждане на двустранните си търговски дефицити и излишъци. Златния стандарт налага масата книжни пари в обръщение в тези страни да съответства на съответното количество златен резерв в техните централни банки. Ако съответното правителство решава да печата нови пари то трябва да покрива новата емисия като купува злато и попълва златните си резерви. Обратното, ако решава да свива паричното предлагане трябва да продава злато на Лондонския пазар. Тази ситуация продължава до Първата световна война.

По време на финансовите вълнения през и след  Първата световна война, Лондонският златен пазар навлиза в нова фаза и се развива до вида, в който съществува днес. По това време, пет от най-големите фирми-търговци на злато в Лондон участват във фиксирането на котировките. Първият Лондонски фиксинг на цената на златото е обявен през 1919 г. в централата на NM Rothschild, а през 1968 г. е въведен и втори, или следобеден фиксинг с цел да се кореспондира с търговията в Ню Йорк. Исторически, лондонският фиксинг на цената на златото се смята за представителен за световните пазари на златото.  Болшинството сделки със злато се извършват именно по него: сутрешният фиксинг е базиса на търговията в цяла Европа, а следобедният е предопределящ за търговията в САЩ. 

Златни кюлчета

 

След края на войната се засилва изкупуването на валута от Европейските страни срещу злато. Нараства предлагането на злато от Южна Африка. Това продължава до Втората световна война. Пазарът на злато в Лондон е затворен по време на Втората световна война и отваря  отново през 1954г., но активността му остава малка. През 1944г. в Breton Wood се провежда конференция на ОН,чиято главна цел е да се изгради златен стандарт в новите международни валутно-финансови отношения. Създават се МВФ /Международен Валутен Фонд/ (според Бретън-Уудската система всяка страна членка на МВФ е трябвало да внася ¼ от квотата си в злато, което е довело до натрупването на голям златен запас във фонда) и Световната банка и се определя доминиращото значение на щатския долар в световен мащаб за следващия четвърт век. По това време САЩ притежават 2/3 от световните запаси злато, 27 години по-късно цифрата пада до 1/3. От края на 60-те години Швейцария става един от главните центрове на търговията със злато.

 

Непосредствено след Втората световна война, щатският долар завладява валутните пазари и служи на централните банки при техните валутни интервенции. През това време единствено САЩ продължават да посрещат задълженията си като купуват и продават злато. До 1977г. Федералният Резерв на САЩ е гарантирал опцията да обменя, при поискване от страна на чуждестранни инвестиции, техните долари в злато по определена от него цена (това е т. нар. “златен доларов стандарт”). От 1934г. до 1967г. тази цена е фиксирана на 35 щ.д. за унция. Но тъй като, правителствените разходи на САЩ силно се качват през 60-те, инфлацията принуждава Федералния Резерв да повишава цената на златото до над 40 щ.д. през 1970г. Докрая на 1971 г. все повече и повече чуждестранни институции депозират искания за упражняване опцията за обмяна на техните долари в злато и това се превръща в заплаха да се пресуши целият национален златен резерв на САЩ. Затова през 1972 г. по времето на Никсън  се въвеждат плаващите валутни курсове, с което официално се отменя връзката на долара със златото и се изоставя златния стандарт.  

В резултат на това настъпват пазарни колебания. За съжаление, след САЩ и много други страни прекъсват връзката на своите валути със злато.

 

Днес борбата с инфлацията и поддържането на покупателната сила на националните валути, вместо със злато се води с движението на лихвените равнища, операции на открития пазар и се води общо взето на голо доверие.

 

Злато: от от Уикипедия

Злато (на латински: Aurum) е химичен елемент, мек метал. Номерът му в периодичната система на елементите е Z = 79 и се отбелязва с Au. Има един устойчив изотоп с атомно тегло 197. Известни са 18 радиоактивни изотопа на златото с атомни тегла от 190 до 203. Чистото злато е светложълто, блестящо, меко и пластично. Може да се драска с нокът. Поради голямата си пластичност може да се изтегля на много тънка жичка или фолио. Един грам злато се изтегля на жичка дълга 3 km. Златното фолио може да е дебело 0,0001 mm. Това фолио пропуска светлина, със зеленикав цвят. Златото е добър електро и топлопроводник. Златото има ниска химическа активност, не взаимодейства с киселини и основи, не се окислява. Влиза в реакция с халоген, царска вода и живак.

Злато се използва за пари, много държави основават паричната си система на златото. Обикновено сплавено с други метали се използва в бижутерията, керамиката, електротехниката, за зъбни протези. Някои съединения на злато се използват за лекарства. Колоидни разтвори на радиоактивно злато се използва в радиотерапията.

Сплави на злато:

Златото се сплавява със
сребро-тогава цветът му избледнява
мед-придобива по червеникъв оттенък
желязо
платина (има бял цвят и за това се нарича още и „бяло злато“)

Характеристики на злато:

Плътност: 19300 kg/m3
Температура на топене: 1064 oC
Коефициент на линейно разширение: 0,0000142 K-1
Коефициент на обемно разширение: 0,0000426 K-1
Специфична топлоемкост: 128 J/(kg*K)

Златно кюлче:

За междубанков обмен и международна търговия се използват кюлчета с форма на монета или кубче от 99,99 % чисто злато с тегло 1 златарска унция = 31,1 g.

Най-често използваното кюлче злато е с маса 1 kg и форма, близка до паралелепипеда.

Най-голямото кюлче злато е изработено в Япония на 15 декември 1999 г. и е закупено 5 дни по-късно. То също има формата на паралелепипед и е с размери 40,5/19,5/16,0 cm и маса 200 kg.

Архимед и короната от злато на цар Хиерон:
 

„Еврика!“ – Архимед бил толкова щастлив от решаването на проблема, че с този вик на уста се разтичал гол по улиците.

Приказката започва така: цар Хиерон (Hiero) на Сицилия (250 г. прн.е.) подозирал, че собственият му златар го лъже. Бил му дал известно количество злато да му направи корона. Короната, след като станала готова, тежала точно толкова, колкото златото, но царят подозирал, че златарят е отделил чисто злато за себе си, а към короната е прибавил толкова сребро. Подозирал, но не можел да докаже. Извикал при себе си Архимед (като доказано умен човек в царството) и го попитал как може да докаже подозренията си. Архимед поискал време да мисли по въпроса.

Архимед е знаел, че златото е по-плътно от среброто и, ако в короната има примесено сребро, то обемът на короната би бил по-голям, но не можел да се досети как да го измери. Когато един ден се потопил във ваната си да се къпе, идеята му дошла, изтичал на улицата както е мокър и гол, викащ „Еврика”.

Взел един съд и потопил в него същото тегло чисто злато, колкото тежала короната. После напълнил съда с вода до ръба. Извадил златото и потопил короната. Водата преляла поради различното относително тегло на короната. Значи короната е била примесена със сребро. От тази случка води началото си английският израз „stealing from the crown” или „да крадеш от короната”.

 

www.Zlato.dir.bg 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 Gold Market, Silver Market, Platinium Market 

  Обучение: От А до Я в прогнозирането и търговията на FOREX, Фондови и Стокови борси