При ечемик на окото – натъркайте със златната халка!

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Ако често ви излиза ечемик, вероятно страдате от недостиг на витамин А.

Когато ви излезе ечемик, най трудно е да се въздържите да не разтъркате клепача. Направете го със златната халка или пръстен, разтърквайте го всеки път, когато ви е възможно. Освен това правете топли компреси на клепача – 4 пъти на ден за по 10-15 минути. Използвайте парче памучен плат, потопено в топла вода. Повторете няколко пъти, като постепенно повишавате температурата на компреса. Топлината ще ускори образуването на връхче, което след това ще се спука и ще заздравее. Можете да загреете клепача и с твърдо сварено яйце, като го увиете в чиста кърпа. Горещият картоф има същия ефект. Сварете го, разрежете го наполовина и го увийте в чиста кърпа. Можете да легнете по гръб и да се отпуснете, защото компресът ще е топъл достатъчно време. В началото кърпата трябва да е на повече пластове и постепенно развивайте, за да не се изгорите.

Ако често ви излиза ечемик на окото, вземете профилактични мерки.

Почиствайте клечапите си всеки ден, за да предпазите от инфектиране.

Вземайте  ежедневно по 1 с.л. или 2 капсули масло от ленено семе. Това ще ви помогне да поддържате космените фоликули чисти. За да се възползвате от лечебните свойства на лененото масло, консумирайте го сурово – високата температура унищожава голяма част от полезните хранителни вещества, които се съдържат в него.

Спазвайте стриктна лична хигиена, мийте ръцете си редовно, не използвайте общи кърпи с други хора и често сменяйте калъфката на възглавницата си.

Честата поява на ечемик предполага и недостиг на витамин А. Консумирайте повече храни, съдържащи този витамин – портокали, яйчен жълтък, моркови, риба. Вземайте и мултивитамини.

Ако ечемикът до 2 дни след появата си не започне да заздравява, трябва да се обърнете към лекар, защото може да имате по-сериозна инфекция на клепача.