Мазна коса – използвайте шампоан с катран!

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Не използвайте балсам, след като сте измили косата си – той отново ще я омазни

Косата ви е изтощена, слаба и без обем. Може да изглежда мръсна един ден след последното измиване. Причината е в мастните жлези, разположени под повърхностния кожен слой – те произвеждат мастни киселини, чиято основна функция е да предпазват скалта. При някои хора обаче тези жлези отделят твърде голямо количество мастен секрет, който покрива ствола на косъма. Предпоставките могат да бъдат свързани с режима на хранене и начина на живот.

Ако въпреки стриктните хигиенни навици косата ви често изглежда мазна, изтощена и непривлекателна, проблемът може да бъде и наследствен. За да го решите, използвайте подходящ шампоан и след  всяко измиване изплаквайте косата си два пъти. Завършете с лосион против омазняване.

Изберете шампоан с високо съдържание на натриев лаурил сулфат. Не купувайте комбинирани шампоан с балсам – това от което се нуждаете е почистващ продукт, който да отстрани мазнината от скалпа и от ствола на косъма. Използвайте противопърхотен шампоан, съдържащ катран. Формулата на този тип препарати дава забележителен резултат и при най-мазната коса.

Пригответе си вода за изплакване с розмарин. Съдържащите се в него етерични масла потискат свръхпроизводството на себум. Накиснете за 20 минути 2 с.л. сушен розмарин в 1 чаша вряла вода, прецедете, охладете и прелейте ароматната течност в бутилка. Използвайте я при последното изплакване на косата и не я отмивайте.

Оцетът също може да ви помогне да се справите с прекомерното омазняване на косата. Смесете 1 чаша винен оцет с 1 чаша вода и след последното измиване на косата я изплакнете с разтвора. Миризмата не бива да ви притеснява, защото бързо ще изветрее.

Върху измита и подсушена коса можете да нанесете разтвор от сока на два лимона с две чаши вода, като внимателно го втривате в скалпа. Оставете да действа 5 минути и изплакнете с хладка вода.

 

 

Морската сол е полезна за косата!