Парещата коприва върши чудеса

10
Добави коментар
Lusi
Lusi

Парещата коприва върши чудеса През пролетта невзрачният бурен е навсякъде
Спомням си, когато бях малка и прекарвах летата на село, при баба. Тичах на воля по поляните и много се ядосвах, когато ме пернеше парещото листенце на зеления бурен коприва. Така и не можех да разбера, защо баба настоява, че копривата не само не е лоша и безполезна ами напротив – много е полезна. Дава здраве, сила и красота.

Като попораснах и започнах да се вторачвам във външния си вид, отново баба ме посъветва да мия косата си с коприва, за да е здрава и блестяща. Първоначално реагирах по детски, но после реших да опитам и това беше първият ми досег с чудото на копривата. След това се престраших да хапна и чудната бабина копривена супа, оказа се не само вкусна, но и зареждаща с енергия. Дори понякога и вменявам заслугата за добрите оценки от приемните изпити за университета.

С настъпването на пролетта, копривата избуява буквално навсякъде. има я по дворовете, в градинките, а понякога пониква и от подновената пръст на цветята. Буквално като бурен, но полезен бурен.
Хранене и здраве
Тя е богата на желязо, калций, магнезий и един куп витамини, затова пролетното ни меню трябва непременно да включва коприва. Може да се приготви във вид на супа, на каша, да се включи в зелената салата, като преди това листата й се обработят с точилка, за да се отнеме жилещото свойство. Копривата е идеалната тонизираща напитка. Чаят от коприва освежава и възвръща живителните сили на организма, превръщайки се мощно средство срещу умората.

Копривата е идеално средство за изчистване на организма от натрупаните токсини. Диуретичните й свойства спомагат успешно детоксикацията. Магнезият и желязото, които съдържа борят анемиите и депресиите, а парещите й листа противодействат на артрозни заболявания.Това се дължи на на наличието на мравчена киселина, хистамини и ацетилхолин в малките косъмчета, намиращи се по повърхността на копривените листа. Приемът на коприва е препоръчителен и за хора, които страдат от алергии. Използва се и срещу проблеми с храносмилането и метеоризъм.Фитостеролите и фенолите, съдържащи се в корена на копривата могат да облекчат симптомите при хипертрофия на простатата.

Копривата и красотата

Здравето отвътре личи и отвън и когато използваме копривата резултатите са повече от видни. Освен вътрешно, можем да я използваме и външно. Отварата от коприва върши чудеса с косата – прави я по-здрава, по-гъста, по-блестяща и успешно бори косопада. Тампон, потопен в копривена отвара успокоява кожните възпаления и екземите, третирани с него отшумяват по-бързо. Смята се, че копривата способства диетите не само поради диуретичния ефект, който има, но и поради факта, че притежава запас от полезни вещества, които поддържат здравето на организма. Важно е да се знае, че бременните и кърмачките трябва да я употребяват след консултация с лекар. Това важи и за хората с диагностицирани сериозни заболявания.

Създадена на 18.04.2013 г.