Елица Йоргова: енергия чрез йога и веганство

5
Добави коментар
bgfen
bgfen

Елица Йоргова е преподавателка по йога и основателка на Йога Арт Студио Shanti-Пловдив. Много сме радостни, че тя се съгласи да даде интервю за ЕкоВеге, в което споделя повече подробности за начина си на живот, как изпълва с енергичност и хармония живота си благодарение на йога и веганското хранене. Следва и самото интервю:
Здравей, Ели, разкажи ни повече за себе си 🙂
Здравейте! Казвам се Елица и съм свободна душица. Обичам природата, животните, хората. По образование съм икономист, работила съм като счетоводител, после отлетях за Арабския свят и 3 години бях стюардеса и оттам направо се прехвърлих в Индия, където учих 9 месеца Йога. След обикаляне „по света“, време е за „и у нас“ , и от 2009г съм си в България, щастливо преподавам Йога, радвам се на прекрасната ни природа и каквото мога, правя да споделям интересни неща  и информация.  Била съм парашутистка, после пещернячка, интересно ми е всичко, свързано с здравословен начин на живот, опазване на природата, защита на животните, вегетарианството.
 
 
От колко време се занимаваш с йога?
Занимавам се с Йога практически от 2002г, първите ми класове бяха при Дамян Василев в Пловдив. А иначе от 1999г редовно посещавах беседи лекции и медитации на Перица Георгиев – Пепси.  В Пловдив посещавах 2-3 месеца заниманията, след което заминах да работя в чужбина и опитвах самостоятелно каквото съм научила. След като почнах да летя съм посещавала Йога практики къде ли не – в джунглата на Тайланд, в обширните поля на Шотландия, по плажовете на Гоа-Индия. Йога много ми помогна при натоварената физически и психически работа като стюардеса. Всеки ден правех колкото мога и това ми помагаше при болки в краката след дълъг полет, развиваше търпение в мен и толерантност към различни виждания и култури, внасяше радост и усмивка.  Колкото повече правех, толкова повече в мен се пораждаше усещането, че не ми е достатъчно, исках да вникна повече във философията на Йога и в упражненията. Също и не бях сигурна доколко правилно изпълнявам нещата. Затова, като че ли най-логичното нещо беше да си позволя и да си подаря заслужено – обучение в Индия в най-стария в света Йога институт – Кайвалядхама. От скъпите арабски молове и петзвездни хотели по света, аз се озовах в старо по дух, простичко на външен вид , но винаги поддържано чисто място.   Училището е основано от Свами Кувайлянанда през 1924г., като много напредничаво за времето си и насочено към обикновения човек място. Когато чуех Йога, винаги в мен първо е излизал образът на древен белобрад човек, стоящ под дърво в поза лотос. И за това, голямо бе учудването ми, че Йога може да бъде представена на съвременния човек под формата на строго научно образование. Днешният институт Кайвалядхама е разположен на 180 акра поддържани градини и е общност от здравен – йога – аюрведа –  природолечебен център, комбинирани успешно за да направят престоя ползотворен; научно- изследователски отдел; философски отдел; най-пълната специализирана за йога и индийска философия библиотека.  Имат свой публикационен отдел Йога – Миманса, ежегодно се организират международни семинари, канят се гости учители от целия свят. Имат филиали в Америка, Франция, Китай, Хонконг, Макао.  Тясно подкрепяно от Индийското правителство, в Кайвалядхама се организират регулярно обучения за учители, полицаи, доктори, жени домакини, и др. Към института има и начално училище, където се преподава заедно със задължителната програма, и Йога и природолечение.  Завърших курс с ` Диплома по Йога образование и културен синтез` . От 2009 г, след като се прибрах в България започнах да преподавам Йога и съм много щастлива с това, което правя!
 

 
 
 
С какво може да ни помогне тя?
За Йога може да се изпише много – защо и как. С няколко думи – Йога ни прави добри, спокойни, доволни от себе си и Живота, не нараняващи себе си и околните – хора и животни. Йога ни прави здрави, млади и красиви. Йога фокусира ума ни и внася радост в живота.
Ти си вегетарианка – разкажи повече за това! Помага ли това на живота ти?
Аз съм вегетарианка от 1999г – вече 14 години, изведнъж спрях месото, никой не ме е карал. Когато отидох в Индия 2008 гледах филма `Earthlings`  – `Земляни`  и много дълбоко ме разтърси, беше ме срам че съм човек. Бидейки вегетарианка, ядях млечни продукти, без да се замисля как се добиват те и на каква цена на страдание и болка от животните. Също не знаех за `цената`, която плаща организмът ми, като консумирам млечни продукти. Започнах да търся информация и спрях изцяло консумацията на млечни. Даже направих експеримент със себе си, който мога да приложа тук. Преди да спря млечните си направих пълни кръвни изследвания в института, и после след един месец направих нови. Резултатът беше много отчетлив – само след месец без млечни, нивото на лошия холестерол беше значително по-надолу, запазвайки отлично ниво на хемоглобин и другите показатели. Продължих да правя още няколко пъти кръвни изследвания. След като се върнах в България продължих да спазвам вегански начин на хранене, но по едно време започнах да ям шоколад и понякога домашни сладкиши, много рядко пица с кашкавал. Тези неща ме изкушаваха, първоначално се чувствах вътрешно виновна пред себе си, после се оставих и когато ми се прияждаше си хапвах. Това се случваше , когато съм навън или на гости. Сега от няколко седмици се върнах пак на вегански режим, чувствам се добре и някак си не ме „изкушават“ сладките неща. Може чудесно да се направят вегански специалитети, които по нищо не отстъпват на другите.  
Дали помага на живота ми веганската храна? –Да, разбира се! Чувствам се пълна с енергия, радост и лекота, не боледувам, не настивам, не напълнявам, изглеждам много по-млада за годините си, така ми казват хората, а и аз така се чувствам.
Има ли връзка между йога и вегетарианството?
За мен има голяма връзка. Йога ни учи на най-важния принцип – Ахимса – ненасилие към себе си и всичко живо.  Уважавайки себе си и животните, ние може да живеем в хармония и мир. Когато научно съм доказала, че организмът ми е здрав и силен, че настроението ми е бодро и радостно, това е мой личен избор да не навреждам съзнателно на животните, като отказвам да консумирам животински продукти.
Йога ни учи и на вътрешна чистота – за Йога много по-важно е тялото да е чисто от вътре – какво вкарваме в скъпоценния си организъм под формата на храна, вода, въздух, медикаменти. Когато тялото е чисто от вътре – т.е не е задръстено с токсична храна, то се нуждае от много по-малко енергия за преработването на храната, и така съхраняваме тази толкова важна жизнена енергия за по-дълго време, може да се насочи тази енергия към творчество, към сбъдване на мечтите ни.

Какви събития може да очакваме през тази година във вашето йога студио?
В Йога арт студио Шанти, периодично организираме тематични срещи-лекции на тема „Свързаността на живота – храната, която ни прави здрави, млади и красиви“ . Каним известни лектори, хора със личния си опит, които са доказали как веганството, суровоядството е повлияло благоприятно на живота им и на другите хора. Много хора споделят излекуване от болести, само с промяна на хранителния режим. Представяме рецепти и интересна полезна информация за разнообразно веганско хранене.  Вярвам, все повече хора отварят сърцата си и разбират, че растителната храна е ключ към тяхното собствено здраве и мир, и в същото време е най-правилното отношение към нашата майка Природа.