Диария при декоративен заек

1
Добави коментар

С настъпването на първа пролет по пазарите и магазините започнаха да се появяват все по-привлекателните марули, спанак, лапад, свежи плодове и зеленчуци. Много от собствениците на декоративни зайци решават да датат на своите питомци малко или много от апетитните салати. След тези хапвания обаче често се появяват нежелани ефекти за малките ушатковци.

Ако декоративният Ви заек получи диария, то значи сте му дали прекалено голямо количество прясна храна. Хубаво е да се придържате главно и по възможност само към сухото хранене на мини заека Ви, за да избягвате такива ситуации. Разстройството при този дребен домашен любимец в някои случаи е много опасно и дори фатално. Ако със запек заекът може да живее дълго време, то диарията е сигурен знак за проблеми с храносмилателната система, които могат да доведат до смърт. Ако ушаткото, който гледате, получи диария, то е добре да пристъпите към възможно най-бързо лечение. В противен случай в чревната система на декоративния заек се развиват микроорганизми и изходът ще бъде летален.

Какво можете да направите?

Ако забележите в обособената тоалетна или клетка просто меки слепени изпражнения, покрити със слуз и в някои случаи залепнали по козината на любимеца, не трябва да се притеснявате. Това не е диария. Заекът всеки ден изхвърля такава купчинка, просто не винаги можете да я забележите, тъй като в общия случай той я изяжда. Това е нормално, тъй като храната, която постъпва в коремчето на малката животинка не се смелва напълно и след изхвърлянето зайчето я поема отново за дообратка. Не трябва да се карате на зайчето, колкото и странно да Ви изглежда, това си му е в природата.

Ако обаче забележите купчинки от нещо приличащо на боза, с неприятна миризма и сериозно оцапано дупе на зайчето, то веднага се заемете с лечение. Ако декоративният заек е пуснат из дома Ви, преберете го в клетката или аквариума, където живее, за да не Ви се налага да търкате пода след това. Оставете му само сено и гранули. Може да му дадете малко ориз или сухар (но не готов купен от магазина, защото в него има много захар и консерванти, а просто изсушен хляб). Добре е в паничката на питомеца да няма жито, царевица, овес или други подобни зърнени храни, тъй като те са тежка храна, която не е подходяща за дадения случай. Дори в някои случаи е добре да оставите ушаткото да погладува няколко часа. В никакъв случай не давайте на декоративния заек лекарства за хора против диария. Те не само, че няма да му помогнат, ами може и да влошат състоянието. Диарията при мини заека е придружена с болки в коремчето и това е основна причина в някои случаи ушаткото да отказва каквато и да е храна, да се свие на топка или да е раздразнителен. И все пак му оставете достатъчно количество сено. То помага на храносмилателната система и зайчето инстинктивно го яде, за да подобри състоянието си.

Ако състоянието на декоративното зайче не се подобри до 12 часа след прилагане на мерките, то не се колебайте и веднага заведете ушаткото на ветеринар. Ще му бъде направен цялостен преглед и по преценка на лекаря, ще му бъде назначено лечение.

За да предпазите мини заека от диария е добре да го храните с подходящата храна за заек. Тя включва най-вече сено и гранулирана суха храна. Избягвайте да давате свежи марули и тревички, както и голямо количество пресни плодове и зеленчуци.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: