Най-добрият хранителен режим за котката

2
Добави коментар

Оказва се, че най-добрата диета за Вашата котка е разнообразието!

Чрез избягване на монотонността при хранене, се постигат няколко важни неща:

1. Котката Ви ще получава всички необходими хранителни вещества и витамини, което не може да стане при еднообразна диета. А също така ще си спестите закупуването на хранителни добавки.

2. Котките ще се наслаждават на разнообразието.

3. Ще избегнете възможността Вашата писана да се пристрасти към дадена храна и да отказва всичко друго.

Разнообразие се постига най-лесно като просто храните Вашата животинка с домашните си ястия. Една супа с месо ще осигури на всяка мъркаща топка следното: мастни киселини от разтопената животинска мазнина, витамин Е от олиото, фибри от зеленчуците, соли, полезни вещества от киселото мляко и яйцето в застройката и т.н. Добре е да използвате за основа на менюто хляб, макарони и други тестени изделия (това ще засити котката в по-голяма степен, отколкото само чиста супа). Сварените в супата ориз, картофи и др. се изяждат без проблем и с апетит. Същото важи и когато са печени на фурна. Като допълнение обаче, трябва редовно да се дава месо. Задължително топлинно обработено! Най-подходящи са пилешките кокали, кремвирши, някой резен салам… Ако семейството Ви не готви често риба, е хубаво да закупувате от време на време цаца – тя е евтина и лесно достъпна. Един килограм може да бъде разпределен така че да стигне за месец или два. Взетата от магазина риба обикновено идва от рибарници или се упражнява контрол върху качеството й. По малко вероятно е тя да носи зарази, ако се дава сурова. Собственоръчно уловената риба обаче трябва да се преглежда преди консумация. Ако органите на рибата изглеждат здрави и в червата не се забелязват паразити, то може да я поднесете сурова. Все пак не поемайте излишни рискове. Ако рибата ще се дава цяла, Вие няма да можете да прегледате вътрешностите й, затова най-добре я сварете. В никакъв случай обаче не изключвайте рибата от диетата на любимеца си! Тя ще поддържа доброто зрение на котката Ви!

Не само че не е задължително, но не е и препоръчително животното да се храни само със суха и консервирана храна. Вярно е, че готовите храни са много удобни, но помнете че те се готвят под налягане и се изсушават. Това в комбинация с неправилно съхраняване, може да причини загуба на някои полезни хранителни вещества. Въпреки че производителите се стремят да внесат в тези храни възможно най-много компоненти, нищо не може да замени прясната храна! Много удачен вариант е, да редувате домашна с купешка храна (например, когато нямате време да сготвите за момента).

Диета състояща се само от месо, може да доведе до заболявания на костите и ставите. Диета само от риба (напр. риба тон) пък може да увреди черният дроб. Затова винаги редувайте типовете храна!

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: